Möte med Läkare och Diabetessjuksköterska.

Efter Logopedbesöket gick vi ner till barnmottagningen för ett besök hos läkare och diabetessköterska. Fick vänta en del, men inget jag tänkte på. snarare mamma som tänkte på det. 
 
Fick väga och mäta först. så 107 cm lång, förstod att han hade växt då han nu mer drar åt 110 i byxor och de flesta 104 i byxor börja bli lite små. Men tröjorna i 98/104 är väl ändå okej än, vissa är små som han då inte kan ha. men de flesta är då helt okej. Och så väger han nu mer 20,0 kg, så 0,5 hade han gått ner från sist men läkaren var inte oroad då de har koll, besök ofta.
 
Pratade om ditten och datten. Visade dagboken, och pappret vi hade med. Då fyllde hon i på datorn och vi snackade om värden. Hur jag gör, osv. Jag berättade om det låga värdet han fick i fredags då jag missbedömde mig själv och gav han för mycket. Vaknade till då jag var uppe i 12, och tänkte vad fick han nu? kollade och hade då fåttt 2E istället för 1E som var tänkt då han var lite "hög" fast han skulle då äta för en 0,5E. Men läkaren hade inställningen att det händer, hon sade inget. Snarare om jag hade gjort rätt, så skulle det blivit super bra. Inget att jag hade gjort fel, osv. VIlket är så skönt :)
 
Hon frågade hur låga värden visar sig och jag svarade att vissa gånger visar han det och visa inte. lite 50/50. Och hur vi då vet det? jaa, han blir trött, gnällig. Kan komma och säga att han är hungig eller törstig, osv. Eller så ser vi det på mätaren. Och hur vi gör vid låga värden? vilket jag tycker det var den "dummaste" frågan. Då det är så självklart. Dextrsol, svarade jag på den frågan så klart. En? Du vet att du kan ge två? ja, en och sen en till kanske. Två på nattetid. Kanske inte är självklart för de som inte lever med detta men för mig och troligtvis de andra som lever med detta. 
 
Vi kollade som sagt hur mycket insulin han fick per dag. Jag nämde till att börja med att jag har ökat långtidsverkande 0,5E så till 3,5E och det för han hade så konstiga värden dvs högre värden så testade att höja och det verkar funka, som jag så fint sade. Hon antacknade på datorn, frågade om frukost svarade. hade skrivit upp det, liksom lunchen som är olika men det som var oftast. Mellanmål brukar också för det mesta vara det samma. Det är middagen som är olika allt mellan 1-2E, så vi skrev 1,5E. Och kvällsfika är då också samma. Vi äter samma frukost och samma kvällsfika här hemma. Ibland blir det undantag men inte så ofta. Liksom mellanmål bruka också lätt bli det samma.
 
Kom fram till att han har 8,5E per dygn. Och det bästa som jag blev så glad över, att Hba1c-värdet var 53. dvs det hade gått ner. Trodde det hade gått upp då vi har haft fler höga värden denna gång. Så skönt, så glad. Läkaren sade att han har mycket utav sin egna produktion kvar. Vilket i klarspråk innebär smekmånad. Hoppas vi förblir här länge. Hoppas på ett sådant extrem fall på 10år, det skulle då vara skönt. Men troligtvis inte, upptäckte det ändå halv sent. Fast sent kan det inte bli då det gäller barn då förloppet går så fort. Men han hann få syraförgiftning. Men hoppas de två dygnen med dropp hjälpte till det bättre.
 
Jag sade då vi pratade om middagsinsulinet som är olika, så sade jag "Det beror på vad vi äter" Läkaren skrattade och sa att det var ju självklart. Räknade på dosorna och där fick jag briljera igen. Han har för lågt egentligen, då övrig tid är 1:45 så är det egentligen med dagsbehovet på 8,5E 1:58. Men jag sade att om han får generellt med låga värden så räknar jag om, dvs höjer dosorna. Då rynkade läkaren på brynen och fick tänka i sitt huvud om det var rätt. vilket det var, som hon så klart kom på ;)
 
Hon frågade om korrigeringen funkar. Men jag svarade att jag korrar inte på det sättet. Jag bruka korra i samband med måltid, dvs öka på. Pekade på ett värde i boken och räknade fort i sitt huvud att då borde han hamna på 4,0 vilket han gjorde. Vilket hon blev glad att se då hon kollade vidare. Berättade hur jag gör. Att jag kan korra 1E och ibland bara 0,5E beroende på vad blodsockret är och vad som äts, osv. Hon tyckte det lät bra, skönt att höra. 
 
Det där med att han fick sitt utbrott på IKEA kunde bero på de lågavärdena fast han var påväg upp. Kroppen hann inte riktigt med. Och sedan blev det nog en rekyl, som jag sade. Och de höll med. Så känns så bra. Fick även beröm utav denna läkare som vi inte träffat förrut. Att jag har koll på detta, osv. Att jag gör som hon skulle ha gjort, precis som den andra läkaren sade. Så skönt att höra att man gör rätt. Och stolt för berömmet. 
 
Vi diskuterade förskolefrågan. De ska ringa förskolan och prata med de. För de skrev tydligen på nå papper att de ska göra detta, bland annat. De var osäker. Men det finns olika infomöten, en för äldre barn dvs skolbarn och en för yngre barn dvs förskolebarn. För sköterskan sade Det bruka vi inte ta upp med förskolan, till läkaren. Så det skulle ev bli ett nytt möte. Hann inte riktigt med. Men resurs har han rätt till, om inte förskolan fixar det. Blir kommunen TVINGAD att skjuta in pengar till resurs för det är tydligen lag på det. Jag sa vad facken säger, och läkaren tycker det låter så fjantigt, jag håller med. Sen nöjer jag mig inte med att en kan, det ska vara minst två. Det tycker sköterskan också. Det funkar inte med en, då den är borta faller ALLT. Så får då se hur det lösaer sig. 
 
Nästa besök är om 2 mån. Läkaren avslutade med att om två månader får ni komma tillbaka, och förhoppningsvis har det löst sig då, i alla fall påbärjat. Så då tänkte jag såhär, det är i april. så först i maj (förhoppningsvis) i sådanfall kan jag börja jobba, 1 mån. Sen sommarlov, och det bruka innebära lite med jobb. Och om de som kan detta då har semester kan han inte vara på förskolan. Vilket i sin tur innebär att det kommer få vara en ny "inskolning" i augusti/september. Så först sep/okt kanske man är tillgänglig. får se det så i alla fall. Så blir jag positiv överaskad om det löser sig innan ;)
 
Påpekade att han är blek. Men sade i nästa mening att det är många barn som är det nu. Så vi gjorde ingen sak med det. Hon pratade om att det kan vara olika. Det första de bruka kolla är blodvärde, etc. Och då sade hon att det fanns ett bodvärde i datorn sedan den 31/10 dvs debut dagen. Och det värdet var bra, FÖR bra. Så ett blodvärde kan då vara mer än bra. Alltså för bra. Hon gjorde ingen sak utav det så antar att det är lugnt.
 
Så summa av kardemumma. Jag är glad och stolt. Ett Hba1c-värde på 53. 107cm och 20,0kg. Antar att det kommer tas nya mått på måndag igen ;) Men då ska jag även säga det med blekheten igen, då det är en läkare på helt andra plan. Min favoritläkare. Och det med vikten, om det inte ändras igen. Antar att det kommer bli sista träffen med denna, vilket är så tråkigt. Men kan kanske tjata till mig ett till :P Men det på måndag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0