Negativiteten flödar.

Negativitet sprids runt omkring. Tur vi är positiv, i alla fall mer än vissa andra. Att man inte kan förstå ironi, och blir sur istället. Alltid lika roligt. Tur jag inte tar åt mig.

Dag 31.

Denna veckas tema är Sociala medier.
 
031. Länka till en person / företag som du tycker sköter sig bra i sociala medier
 
Det var en svår en. Alla har brister och kan väl tycka att de flesta sköter sig. Sen kanske jag inte förstår riktigt vad jag ska göra i frågan, det är en helt annan sak ;) Eller så finns det så många så jag inte kommer på någon.
 
Men som sagt de flesta sköter sig. Och sköter är väl ett ganska starkt ord, haha. 

Testar.

vi har kollat Ducktales stort sett hela dagen. älska att man kan streama. Testar att lägga ut via surfplattan. Det funka men inte riktig nöjd med hur det ser ut. Men antar att det är en vanesak. Datorn är ändå bäst, enligt mig.

Smakis med stevia.

Hittade Smakis stevia på ica maxi igår. köpte hem tropisk och den var väl helt okej. Edwin tyckte om den, det som är huvudsaken. 2,6 kolisar/100g. Helt okej, och behöver inge insulin. Testade i alla fall och det verkar funka.
 
Bildkälla http://www.smakis.se/produkter/
 
Finns jorgubbsmak också. Men den innehåller 2,7 kolisar/100g. Så får testa den nästa gång vi är där och handlar. Lite tips sådär. Fast antar att de flesta som har diabetesen i familjen vet om det redan. Vi fick reda på det utav diabetesdietisten. De nämde det, kollade lite lätt i butiken men fann de inte. Men kom på det igen.
 
Bildkälla http://www.smakis.se/produkter/
 
Sett att det ska komma en ny smak. Men det verkar vara på flaska. Men Edwin lär väl få testa så fort vi stötter på den i affären. Men smaken verkar mer för mamman ;) Men vi får väl la se.
 
Bildkälla från en Facebook-grupp
 

Dag 30.

Denna veckas tema är Sociala medier.
 
030. Om du bara fick välja ett socialt medium att vara på, vilket skulle det bli?
 
Det skulle bli facebook. Varför vet jag inte. Är väl spelen som hägrar. Och så kan man lätt läsa vad alla sina bekanta har för sig. Tidsfördriv på kvällarna och man inte är riktigt trött än ;)
 
Men både instagram och bloggen är starka kandidater, det ska sägas. 
 
bilden lånad från hittarabatt.se
 

Vad är diabetes typ 1?

Tänkte sammanfatta lite om just Diabetes typ 1. Kan vara bra för de som läser. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är inte samma sak. Typ 2 funkar bukspottkörteln till en viss del och ma kan reglera med kost och motion. Många äldre som får det. 
 
Men typ 1 då. Den kallas även barn- eller ungdomsdiabetes just för man får den då man är barn, upp till 30år har jag läst någostans. Och diabetes typ 1 fungerar inte bukspottkörteln överhuvudtaget, och i bukspottkörteln tillverkas det insulin. Denna sjukdom går inte att bota, man får lära sig att leva med den. Insulin kan man inte äta, dvs som tabletter, utan de ska injiceras under huden.
 
Kroppen behöver bränsle dvs energi för att fungera. Energin transporteras i blodet fram till cellerna iform utav glukos (druvsocker/socker). För att cellerna ska kunna ta upp sockret, dvs ska "äta" det, behövs hormonet insulin. Insuinet frungerar som små nycklar för att öppna upp cellerna och de kan ta sig an sockret dvs energin. Om insulin inte finns i kroppen finns det ingen som öppnar dörrarna för energin och den samlas då i blodet och cellerna i sin tur svälter.
 
Det är det man mäter med blodsockervärdet, dvs hur mycket socker det finns i blodet. Och det gör vi i fingrarna. Alla fngrar. Men kan även sticka i armen, tårna, örsnibbar, osv. Men det vill inte Edwin. Han vill stickas i fingrarna. Det ska noteras att om man sticker i armen är det en fördröjning på ca 10-15 min motför i fingret, vilket inte är så bra vid låga värden. Tårna kan det också vara en viss fördröjning men ska då inte vara det vid stilla sittande/liggande, dvs nattvärden.
 
Insulinet tillverkas i betacellerna som finns i bukspottkörteln. Och vid diabetes typ 1 har det egna immunförsvaret angripit och förstört betacellerna. Det blir socker i blodet, cellerna svälter och då tar kroppen sin energi från fettet. Och för mycket förbräning på fettet bildas det syror dvs ketoner, och för många av de leder till syraförgiftning, ketoacidos. Vilket är ett livshotande tillstånd. Och då kommer det en speciell lukt från munnen, aceton. (Vilket Edwin hade då vi kom in, enligt läkaren var det i sista sekund vi kom in, om vi hade avvaktat någon dag till så skulle det bli ambulans och blåljus in)
 
Diabetes typ 1 är ärftligt. Behöver inte vara ärftligt men risken är större. Om pappan i familjen har diabetes typ 1 är risken det dubbla att få det än om mamman har det. (Det känns lovande för framtida barnbarn.) Det räcker med en vanlig infektion för att sjukdomen ska bryta ut. Så en vanlig förkyldning räcker. (I vårat fall tror jag att det var de dära blåsorna Edwin hade strax innan. Han hade såsom höstblåsor)
 
Ett högt blodsocker på sikt är skadligt för kroppens blodkärl. Ett tecken på att de skadas är äggvita i urinen, dvs via njurarna. Skador på de små blodkärlen kan leda till nedsatt syn, nedsatt njurfunktion och försämrad känsel i fötterna. Skador i de stora blodkärlen kan orsaka hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.
 
Så summa utav kardemumman. Diabetes typ 1 kan man inte påverka genom kosten eller motion, som vissa påstår. Vi har inte gjort något fel i detta, det är Edwins immunförsvar som har förstört betacellerna. Inget vi har kunnat påverkat. 
 
I praktiken säger detta oss. Att han ska stickas i fingrarna före varje måltid, och efter 1½-2 h efter varje mål. Plus någon gång på natten. Och plus då han beter sig "konstigt". Så det innebär att det kan bli uppemot 12 stick på en dag men oftast ligger vi på runt 8 stycken. Och sedan ska det injiceras insulin iform utav en insulinpenna, och det görs vid varje måltid dvs 5 gånger och en utav de gånger ska han ha två då han får en långtidsverkande, och den klockan 17 då vi ska äta middag. Men sedan kan det behövas mer insulin om han är hög. Vi har en gräns på 15 mmol/l. Om han är hög med ett värde runt där eller högre ska han korras. 
 
Och vid sjukdom behövs det mer insulin än annars. Bortsett från magsjuka då det är lågt istället. Och om Edwin är låg, dvs ett värde 3,5 eller lägre, så ska han få dextrosol att äta. 
 
Och hur mycket insulin ska det ges då? joo, det räknas ut. Man får räkna hur många kolhydrater maten innehåller, dvs potatis, ris, pasta? vilken form av protein, kanske är fiskpinnar som innehåller kolhydrater eller kanske köttbullar eller korv, osv. Och sedan vilka tillbehör dvs om ketchup, sylt, bröd eller något annat ska serveras. vad ska han dricka, mjölk? vilka grönsaker till, majs? frukt efter maten? osv. Är en hel vetskap. Men ni kan fråga mig om kolhydrater hädanefter. Jag har koll!! Efter att ha adderat vad som ska ätas så får man kolla hur mycket en enhet tar hand om. som i sin tur är uträknat på gårdagens insulinbehov. Jaa, som sagt en hel vetskap.
 
Sedan är det så otroligt mycket mer man får lära sig. Detta är bara den del utav grunden.......

Reklam.

Edwin har börjat sett på reklamen och förstå vad det innebär. såsom när de gjorde reklam för strepsil i måndags och jag hade sagt att jag hade ont i halsen. Så sade han att jag skulle köpa de. Och när jag plockade fram de ur skåpet så sade han "som på tv". Det är bara exempel. Det kommer något ofta då han ser på reklam.
 
Men det roligaste är ändå att han sjunger med i flygresor.se-reklamen. så skoj. Och låter så roligt. Även då han sitter själv och kollar medan vi andra gör något en snabbis.
 
 
 
 

Dag 29.

Temat denna vecka är Sociala medier.
 
029. Vilken Facebooktyp är du, och hur många av de 12 typerna finns bland dina facebookvänner?
 
Jag är en blandning av flera stycken "The Lurker", en anning. Jag läser det mesta och kom på mig sjäv för någon dag sedan då jag sade "Jag läste det". Fast jag bruka kommentera visa saker, men inte alltid. Kan tycka mycket men skriver inget.
 
Är väl lite av en "The Gamer". Men för tillfälle spelar jag inte allt jag kommer åt utan bara de jag gillar. Sedan bruka jag inte skicka applikationer till de som inte spelar. Men spelet i sig kan säga att den spelar så då får den en applikation och i verkligheten kan det vara så att människan kanske gått in i spelet en gång, eller kanske in i ett syskonspel till spelet. Då blir de registrerat att man spelar. Och det är då inte mitt problem. Om man inte är intresserad av spel så kan man blocka de applikationerna i inställningar. Inte för jag har någon som klagar men det finns de som gör de.
 
Och så är jag lite av en "The liker". Gillar det mesta men kommenterar inte. Kommit på mig själv att gilla en massa, som jag egentligen inte vet varför. 
 
Efter att ha läst alla så inser jag att jag har 10 stycken utav de 12 typerna på min facbook bland mina vänner. Tänker inte nämna namn. De som jag inte har är "Mr/Ms Popular" dock kan jag tycka att vissa har väldigt många vänner som de säkert inte är vänner/bakant med. Vet dock inte om det är så extremt bland mina vänner. Och så har jag inte "The Thief" bland mina vänner.
 
Bildkälla http://www.hamsterpaj.net/entertain/roliga_bilder/vilken-facebooktyp-ar-du-2
 

Lösas?

När jag ringde in till förskolan idag och igen och sade att vi skulle vara hemma så pratade vi lite lätt. Tycker jag gör det bra att vara där, men jag gör det ändå för Edwins skull fast det sade jag inte. 
 
Men i alla fall, det berättades det att den som skulle vara en backup (dvs diabetesmamman som jobbar där) är sjukskriven. Så nu har vi gått tillbaka ett steg igen. Så vi får se hur chefen löser detta igen då. Känner att jag börja bli lite less på situationen. Men tänker också på vad ska jag göra sen. Måste ringa runt så jag får komma igång och jobba. Men kommer bli så bunden på Edwin, ännu mer nu. Kunna svara i telefon osv. Men det kommer nog lösa sig. Men känns så nu då det är nytt.
 
Och efter torsadgens kaos är jag inte så super villig att gå dit. Men kommer så klart göra det, just för Edwins skull. Tycker det är helt okej att vara där men det var lite väl stojigt i torsdags. Kanske jag som överreagerar. Nu är ändå halsen som den är, så kan vara skönt att vara hemma och vila upp oss. Edwins näsa är lite rinnig då han kliver upp men inge mer sen. Så han skulle då klara av att vara där, snarare jag och min hals som inte kommer klara det.
 

Hemma och väntar.

Blir hemma idag också. Men mestadels för min kära mor kommit hem från sin semester i Thailand och vi ska skjutsa henne och handla. Just nu väntar vi bara, dels på pappan i famljen ska sluta jobba och dels på mormorn som ska komma när hon var klar med det hon skulle göra innan. 

Dag 28.

Tema är Sociala medier.
 
028. Finns du på några andra ställen än bloggen som du vill göra lite reklam för?
 
Nää. inte direkt. Och jag bruka inte göra reklam för min blogg heller. Använder den mest för mig själv. Sedan är det väl bara en bonus om någon läser ;) 
 
"Hej" säger Edwin från yttrerymden. 17/6-2013 på Hakke påväg till Cinderella och efterföljande semester i Stockholm.
 
 

Hals ont.

Idag har jag ont i halsen. Brukar kunna ha det på morgonen då jag vaknar men bruka försvinna. Igår kom det även när vi kom hem. Och värst är det då jag vaknar, eller ska till och prata. Fast jag orkar knappt prata. Så brukar det bli då jag är super trött, orkar då inte prata. Men så borde det inte vara nu vid denna tid på dygnet. 
 
Det gör inte super ont, som vid halsfluss. Utan bara små ont. Om det är såhär imorgon får vi stanna hemma från förskolan. Vill inte gå dit och vara segare än segast. 
 
Förkyldning sätter sig alltid i min hals. Men det bruka inte kännas såhär. men men. Får se ikväll och imorgon hur det är.

Dag 27.

Denna vecka "behandlar" ämnet Sociala medier.
 
027. Är du noga med vad för slags bilder och information du delar med dig av (och inte) på sociala medier?
 
Från början då jag gick med i Facebook sade jag till mig sjäv att inte lägga upp några bilder då man inte äger de bilderna själva. Det höll jag. Det enda jag lade upp var bild på mig, och när första förskolekorten kom så lades de också upp.
 
När jag skaffade instagram så var jag väldig flitig där att lägga upp bilder. Och efter en stinds ägande köpte facebook upp instagram och det innebär samma som på facebook, att bilderna inte ägs av mig. Och jag tyckte då att då kan jag likagärna lägga upp på facebook om jag då lägger upp på instagram. Så ofta om jag lägger upp en bild på instagram så hamnar den på facebook också. Finns en så smart väg. 
 
Och jag knäpper då inte kort på någon annan mer än Edwin, men ofta på saker och ting. Det som görs då. 
 
Vad gäller information försöker jag vara öppen. Men hemligstämplat förblir hemlighetsstämplat. Ibland när jag har tråkigt eller på skrivhumör kommer det fram mer statusar och ditten och datten. Men oftast då jag uppdaterar på facebook är det om jag underar något, informerar (och då information i det slaget att ex den 20:e mars är det Gladiatorerna på tv´n), osv. 
 
Många gånger kan jag skriva något men suddar ut innan jag publicera. För då har jag tänkt något i den stilen med, "Varför är det nödvändigt att skriva det hära?". Sen om jag glömmer att tänka så kan allt möjigt komma ut. Men oftast så skrivs det inte. Kan skrivas mycket Edwin gör och säger. Men inge mer med det. 

Dag 26.

Tema är Djur.
 
026. 5 djur du tycker ser riktigt roliga ut
 
Jag älskar djur och då speciellt katter. Och tycker direkt inte något ser roligt ut snarare sött. Men söker lite på google.se och se vad jag finner ;)
 
En näsapa ser då lite rolig ut. 
 
http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-25-konstigaste-djur/
 
Detta djur ser lite roligt ut. Det är ett myrpiggsvin.
 
bildkälla www.djur.cob.lu.se
 
Och Blobfish ser då väldig rolig ut också.
 
Bild lånad från http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17464871.ab
 
Och denna såg då också rolig ut. Det är en krokodil som heter Gavialen.
 
Bildkälla http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-25-konstigaste-djur/
 
Taggagam såg då också rolig ut. Fast det är då inget jag skulle vilja möta.
 
http://www.varldenshaftigaste.se/topplistor/varldens-25-konstigaste-djur/

Dag 25.

Temat är Djur.
 
025. Hiss & Diss - Husdjur
 
Den största hissen utav dem alla är sällskap. 
 
Ger värme då det är kallt, i alla fall de djur såsom hund och katt. 
 
De har egna personligheter vilket gör det extra roligt att äga. Mina två katter kan jag utan och innan. Arwen är super rädd för dammsugaren (fast det är rätt vanligt vad gäller katter). Vi bruka kalla henne Sparwen då hon är rädd för det mesta. Och om det kommer folk är hon den katt man ser då folket lämnat hemmet, blivit en aning bättre och kan sova på vår säng så länge ingen går in till vårat sovrum. Hon älskar köttbullar så om vi äter köttbullar en dag så öppnar hon sopskåpet och välter sopkorgen för att äta upp resterna. Hon kan apportera, om hon själv vill. Om man inte klappar henne så "pikkar" hon på en med tassen. Försiktigt men man känner ändå klorna men det gör inte ont. Och nu har hon börjat med det då hon vill leka, dvs man ska kasta bort pappersbiten så hon kan hämta den igen. Och Isolde är den katt som jag haft kortast tid men ändå länge. Hon är en liten matpolis (precis som Ice, hon tog hans roll). Älskar leverpastej. Behöver bara ta den ur kylskåpet så kommer hon springandes. Kyckligen går också an (precis som Ice). Hon är den som är lite mer social och kan komma och gosa om vi har gäster. Då hon gosar vill hon gärna stå på huvudet, och kan ligga i alla möjliga ställningar bara hon får gosa.
 
Den största dissen är att de en gång kommer att kollavippa. Har två katter som dött på senare år. Morrisen hade jag haft över halv mitt liv. Hon blev 13 år. Det var jobbigt och tänker på henne fortfarande. Likaså Ice som dog i maj 2013. Han blev 11 år, men jag har inte ägt han hela tiden utan de senare 8-9 åren. Edwin pratar fortfarande om Ice. Att han ska hjälpa han. Hämta hem han från himmlen att han inte kommer vara sjuk då. Att vi ska åka flygplan och hämta hem honom.
 
En till diss kan vara att de kan förstöra. Såsom katter kan riva på möblerna, akvarium med vatten kan läcka. Inte för jag varit med om det. Pälsdjuren släpper även massa hår (päls).
 
Isolde
 
 
 

Städar helg.

Idag blev det en riktig städdag. Inte för att dammsugaren har kommit fram än ;) Har halvt plockat bort julen också, inte för att vi hade så mycket julsaker framme men latmasken har varit framme en längre tid. Vet inte vart energin kom idag. Kanske det kalla vädret. Vi gick inte till förskolan utan stannade inne i värmen. Så blev massa plock. Kollade in tvättstugan och den var ledig så jag fick lov att tvätta också. Så då rev jag ner gardinerna på Edwins rum. Det är de gardinerna som är mest juliga, dvs med tomtar. Så nu är Edwins rum klar. Bara resten kvar. Ska ta och stryka allt ikväll i alla fall. Blir inge mer gardintvätt för det var någon som hde bokat tvättstugan efter oss, får tvätta de en annan dag.
 
Ska väl ta upp julkartongerna från förrådet också då allt står och trängs på köksbordet nu med all gamal reklam. Och sakerna i städskåpet står på diskbänken så man ser inte så fint jag har gjort på den då den för tilfälle är överrustad med massa skrot :P men men. stryka gardinerna som ska upp så jag får in strykbrädan och strykjärnet och sedan blir det fint på bänken igen ;)
 
Dax att starta igen efter en kortpaus. Snart dax att gå till tvättstugan igen. Men hinner direkt inte tvätta någon till maskin som ska torka så tänkte tvätta Edwins overall med stjärnor på som han inte använder och det fodrade galon som inte är tvättat än. För ytterkläder hänger jag upp i lägenheten då de oftast inte tål värmen i ett torkskåp, definitift inte galonkläder.

Dag 24.

Denna veckas tema är Djur.
 
024. Länka ditt favoritdjurklipp på youtube
 
Jag kollar inte så ofta på youtube. Det jag kollar in där är mr bean, den tecknade. Och det åt Edwin. Sedan kan det vara musik till honom vi kollar in också. 
 
Men det skulle vara en video i denna stil som jag gillar. 
 
 

Koas.

Vilken kaos det var på förskolan idag. Hög ljudnivå fast det inte var fulltaliga. Kankse är jag som överreagerar. Men som det var idag kommer de inte kunna sköta Edwin och hans diabetes. De måste få vara en till. Om man räknar en pedagog som det är nu, så är det en som blir över till resterande barngrupp och det räcker inte. Måste åtminstonde vara två då gruppen delar upp sig. En del av gruppen kan inte vara själv. Och ett tag var de bara två dvs en med den stora barngruppen. Så det var väl tur att jag var där som kunde fixa med allt som hade med Edwin att göra. För om det inte var så, vem skulle då ta hand om barngruppen?
 
Och vilan, då jag ändå kastar ur mig galla. De var två, en på den ena och en på Edwins. Och den som var på Edwins ansåg att de klarade sig själv. Men så tycker inte jag. Det sprangs och busade. Försökte få Edwin att ligga stil men det gick sådär. Tillslut fick de gå, det funkade ändå inte. Också en anledning att de inte kommer klara av detta. Men jag kan ha fel, jag hoppas jag har fel.

Dag 23.

Denna veckas tema är Djur.
 
023. Om du fick välja fritt på alla djur i hela världen, vilket skulle du ha som husdjur?
 
Ett kattdjur. Ganksa självklart :)
 
Såg en katt en gång på något amerikanskt program. En stor, ungefär upp till höften gick den. Och så gick den i koppel men var en katt. Den var så fin.
 
Annars duger en Tiger, en vit tiger. Så fin. En sådan vill jag ha. När vi gick på zoo, en gång i tiden så pekade jag stortsett på alla kattdjur att jag ville ha. Vit tiger, vit lejon, lodjur, osv. 
 
Bild lånad från varldens-djur.se
 

Förskolan.

Fick höra i veckan att de hade ev tänkt göra en omfördelningen utav personalen då det finns en personal som själv är en diabetesmamma, dock har hennes barn pump men haft penna innan. Har själv pratat med henne då hon kommit och hälsat på mig och vi har pratat om just diabetes. Fick träffa barnet på juldansen då barnet hade prao just den dagen. Jag frågade lite om pumpen och så visade de den. 
 
Sak samma. Det var "E´s" pedagog som sade det och inte chefen. Men de hade i alla fall tänkt i de banorna. Men då kommer jag och säger om båda är sjuka då? för båda har ändå barn, osv. Det skulle lösas, det också. Berättade vidare att de gjort detta för att chefen ska få tänka till. Kan inte ta förgivet att det ska lösas sig. Det är ändå en chefsfråga.
 
Hade pratat med Edwin ute. Jag sitter inne i vanlig ordning när barnen är ute, tänker inte frysa i onödan. En sak om jag jobbar, då klär jag på mig. Men nu har jag ändå ett val och då väljer jag att vara inne när barnen är ute. Läser bibeln, dvs Hanås-boken, och får massa bra info. Läser huvudrubrikerna och det jag tycker är intressant just då läser jag vidare på. Lär mig massa nytt. Fast man vet det mesta men med andra ord och lite mer komplicerat med celler och vad som verkligen händer i kroppen står i denna bok. Väldigt bra. 
 
Sak samma. De pratade som sagt med Edwin ute. Han sade att "Mamma är med, Mamma är alltid med" Och super glad. De hade svarat med att snart ska mamma börja jobba och då ska du vara här själv. Vi ska bara bestämma vem som ska sticka dig. Då hade Edwin kontrat med "Det ska ju du" och så hade an börjat skratta. Att det var som att hon lurades. Tycker det var så sött gjort. 
 
Kom in igen och sade vad han hade sagt och sade sedan "Jag kommer nog inte från det" med ett leende på läpparna. I Edwins värld är allt självklart. Men han ska inte veta om problemet heller. Nog med att det angår honom, men han skulle nog inte förstå. 
 
Så vi hoppas att det löser sig snart.

Dag 22.

Tema denna vecka är Djur.
 
022. Finns det något djur du kan ha ihjäl utan att må dåligt efteråt?
 
Insekter, om det får räknas till djur. Speciellt spindlar. Jag ryser när jag tänker på en. När vi var på skansen akvariumet i sommras skyndade jag mig förbi alla otäckingar. Och mamma skulle så klart klappa de man fick klappa så jag ställde mig en bit ifrån och en "pinne" fick skymma sikten för spindeln. Då gick det bra. Men rös länge in till benmärgen utav synen. Mamma tyckte jag var "fjantig", kan väl jag tycka såhär i efterhand. Men jag tål dem inte. uscha. 
 
En gång då jag gick i högstadiet var det en spindel i vardagsrummet. En stor en. Jag gick ut därifrån och stängde dörren. Och gick inte in dit igen förrän pappa kom hem. Som är minst lika rädd innerst inne. 
 
Bild lånad.
 

Dag 21.

Tema är Djur.
 
021. Vad är det roligaste du sett ett djur göra?
 
Djur gör roliga saker hela tiden. Men en rolig sak jag kommer på att en av våra katter gör är att när någon nyser så mjaaaor hon. Så roligt. Har hon gjort sedan vi har haft henne.
 
Sedan gör hon massor utav roliga/knäppa saker hela tiden. Min älskade lilla Arwen.
 
 
Hittade en gamal bild på henne. Nu någro "kilon" tyngre. haha. 
 

Dag 20.

Denna veckas tema är Djur.
 
020. Har du klappat ett vilt djur?
 
Jag har klappat en vildkatt som barn, fast det kanske inte räknas. Katten var inte så snäll mot mig, jag skulle nämligen lyfta upp den då den var på vår tomt och våran katt var på andra sidan staketet på förskolanssida. Så jag skulle lyfta bort denna vildkatt, som så klart rev mig. Vi fick åka till vårdcentralen och jag fick fylla på stellkramp-sprutan. Sedan minns jag inte om jag fick penicillin också.
 
När jag och M var i Göteborg innan Edwin föddes så var vi på Universeum och där fanns det öppet akvarium med rockor. Och de fick man klappa. Det tyckte jag var lite läskigt. Men otroligt roligt. Den viftade på "svansen". Inte för jag tror den gjorde det på det sättet jag tyckte utan säkert mer en reflex för någon tog på den. Det var lite häftigt i alla fall.
 
 
 
Hittar inte bilden jag ska ha här. Men den kommer ;)

Dag 19.

Tema är Film
 
019. 5 filmer man inte får missa
 
De absolut bästa filmerna är Iron Man-filmerna. Jag blir helt till mig varje gång jag ser dem. Skulle lätt se de varje dag. Och varför jag gillar dem kan jag inte svara på. Så bra.
 
Bild lånad från www.dragoart.com
 
Sagan om triolgin-serien får man inte heller missa är en utav de bästa. Säkert är Hobbit lika bra men fortfarande inte sett den första, skäms på mig. Har till och med köpt den på dvd men fortfarande inte sett den, skämms ännu mer på mig.
 
Bilden lånad från www.discshop.se
 
Annan "seriefilmer" man måste se är Fast and Furious. De är också riktigt bra. Och nu gick han och dog den där Paul Walker. VIlket är väldigt tragiskt och spännande att se hur de lyckas lösa detta. Tycker det är fruktansvärt det sista de filmade innan dog stod de i filmen och pratade om begravningar. Det smärtade. Men åter till filmerna så är de helt enkelt bra.
 
 Bild lånad från www.dawn.com
 
Sedan finns det Transformers vilket också är hel bra filmer. Egentligen gillar jag inte action-filmer men denna typ av film såsom dessa jag nämt ovan är inte lika mycket pang-pang i och det är det jag verkligen inte gillar i actionfilmerna.
 
Bild lånad från google.se
 
En annan typ av film man inte får missa är 2012. Gillar den typen av film. Naturkatastrofer. Såsom Day after tomorrow.
 
Bild lånad från velonavia.outsideonline.se
 
Bild lånad från www.impawards.com
 
Och till min favoritgenre så får man inte missa The conjuring och Paranormal activity-filmerna. Där får ni leta upp bilder själv då jag inte vill skrämma någon ;)
 

Dag 18.

Veckans tema är Film.
 
018. Hiss & Diss - Filmer
 
En stor hiss med filmer är ändå att om man ser de hemma på dvd (eller liknande) kan man pausa och göra något mellan om så önskas, fortsätta se en annan dag eller direkt efter ärendet. 
 
En annan hiss är tidsfördriv, om man har tråkigt.
 
Liksom umgås.
 
En diss är väl ändå att vissa filmer är för lång och vissa för kort ;)
 
Och annan diss är ändå att man kan "slösa" tid på en dålig film vilket inte är så super roligt. Men den borde ändå fångat intresse med antingen utseende eller titel men blev en besvikelse. 
 
Sedan kommer jag inte på några fler hiss eller diss.
 
 
 

Lösningen?

På förskolan i fredags var det en ny vikarie, den hade inte varit där förut så var ny på hela byggnaden. Kan det vara räddningen i detta dilema vi står i? 
 
Vikarien är nämligen undersköterska, och har gått deligering för att ge insulin. Vill jobba med barn och jag förstod inte om förskoleutbildningen gjordes eller något liknande eller om det funderades på det. 
 
Vikarien förstod inte riktigt problemet och tyckte inte alls att det var så svårt att ge, inte för jag varken visade eller försklarade. Den tyckte att förskolan skulle anställa den, och det kan väl jag också tycka. Men antar att ekonmin inte kommer ta emot ännu en resurs på samma avdelning. 
 
Ska ge det till förslag till chefen, i alla fall nämna detta. För chefen lär nog komma och prata någon dag i veckan igen skulle jag tro. Och jag själv i detta dilema ska ringa kommunen och kolla, men skulle tro att de inte vet hur det fungerar. Sedan ska väl diabetesteamet egentligen kontaktas ska dit den 3:e feb så tror jag avvaktar med kontakt till dem tills dess, om ingen lösning är i bruk innan. Vi får se hur jag gör, och vad som händer.

Dag 17.

Temat är Film
 
017. Tipsa om vad du vill som har med film att göra
 
Mitt tips gäller hur man ser filmen. Det vill säga (om vi inte har gäster) en gosig filt. En kudde är ett måste och det har jag jämnt i soffan, så skönt. Och kanske något gott att äta om det är en speciell film man ser. Kanske popcorn, godis, osv. Mitt senaste var grönsaker och dipp så gott. Testade ävan att dippa äpple och det funkar det med men skulle haft en annan dipp så skulle det vara godare.
 
Min favorit just nu. Bild lånad från google.se 
 

Bakgrunden med förskolan.

"Krigar" på med förskolan. Och idag höll jag på att ge upp. Strunta i allt och att Edwin fick sluta gå på förskolan, jag inte jobba osv. Men jag samlade mig och tänkte om. Då drabbar det han på ett negativt sätt och det ska det inte göra för honom och hans diabetes. Diabetesen är nog en omställning för honom. 
 
För att försöka sammanfatta den här historen är det som så att jag är med Edwin på förskolan sedan en tid tillbaka. För från början när vi kom hem från sjukhuset härjade det magsjuka och vi stannade hemma. En envis magsjuka var det. Kom tillbaka den 28:e november då hade även två ur personalen och kokerskan gått på "utbildningen" som de ska som är på sjukhuset, sedan en tid tillbaka. 
 
Det var jag som gjorde allt. En pedagog fick testa och det var mest hen som var intresserad. Då en skulle sluta, och slutade. Och var vikarier. När den pedagogen inte var där så stod jag själv där och utförde alla moment. Vi närmade oss julen och då insåg jag att det inte var någon idé att de lärde sig då det ändå skulle glömas under jullovet. Och osäkerheten komma tillbaka.
 
Vi började den 7:e januari igen med glada förhoppingar att de ska lära sig. Jag klev tillbaka ett steg och lät pedagogen sticka och ge injektioner. Gav tips på hur hen skulle göra på injektionerna då hen var mest osäker på den biten. Stick klarade hen galant. Och jag tyckte att hen fixade injektionerna också. Men eftersom hen inte jobbar heltid, så behövdes det fler som lärde sig. Plus om hen någon gång är sjuk/ledig/vab/osv så måste någon till lära sig innan jag släppte och återgick till min vardag.
 
I samband med att hen lärde sig. Så var det ett möte på lärarförbundet. Någon ur personalen på förskolan hade frågat helt anonymt vad de har för rättigheter och då menat resurs osv. Lärarförbundet hade tappat hakan och sagt att de inte ska ta på sig ansvaret. Ingen som frågat de så de ska inte ta på sig det ansvaret, med allt som följer diabetesen till. De tyckte att det ska anställas en behörig dvs en underskökterska som utför detta.
 
Så hen fortsatte att öva då det inte var någon mening att lära någon annan för vi inte visste hur det skulle bli. För frågan var en chefsfråga. Att chefen ska få lösa detta. 
 
Någon dag senare, dvs i fredags 10/1-2014. Så fick jag komma in och prata med chefen då vi inte har samtalat något överhuvudtaget. Vilket i sig visar att hon är ointresserad. Hon frågade lite hur länge jag kan vara där osv. Jag sade att jag var arbetslös och då började hon plötsligt hänga upp sig på att han ska gå 15 timmars. Förklarade hur det är att jag stortett jobbat heltid-deltid, osv.
 
Hon pratade om att skolsköterskan på den närliggande kommunalaskolan eventuellt kunde komma och ge injektioner. Jag tänkte försök du att få till det. Funkar teoretiskt men inte praktiskt. För om han är hög där klockan 10 eller 13. Så ska han ha en injektion direkt inte vänta på någon skolsköterska. Och om jag jobbar och blir inringd och han kommer till frukost sådär på en handvändning måste hon då med ilfart komma på en gång och ge injektion. Liksom om han är längre en dag och värdet klockan 16 visar högt och han behöver injektion direkt igen. Sedan har hon väl sitt att göra på en stor skola. Men sade inget. Hon fick ringa och känna att hon gör något. Sade det till pedagogen senare då jag kom på det senare med alla injektioner. 
 
Tisdagen kom och "huvudpedagogen" var hemma. Så jag skötte allt med Edwin. Men tänkte inte mer på det. Lite så att vad gör vi här. Men Edwin fick leka med sina kompisar speciellt den som haft jullov lite längre än Edwin själv och hade kommit tillbaka. 
 
På onsdagen var hen där igen. Och jag trodde att vi skulle fortsätta som förra veckan. Men så blev inte fallet. Jag gör allt igen. Hen försöker inte ens räkna, inget. Jag står där själv. Men hen lägger ner tid och energi på detta, så inget illa menat. Att det ska funka. Lika för alla, hur ska vi tänka här osv. Hen kanske känner att hen kan räkna ut. För vi sitter vid samma bord vid lunchen och pratar mycket om detta. Hur mycket är det i detta? osv. Så intresserad är hen. Förstår på ett sätt det inte blir något gjort i denna tvist som nu är, att hen lägger det på is. Men hon bryr sig, så otroligt mycket.
 
Sade till hen att jag inte visste vart kommunal stod i detta och tydligen står de på samma sida som lärarförbundet men inte lika starkt nej. 
 
Idag, den 16:e jan. Kom chefen till mig. Berättat att hon pratat med skolsköterskan och att hon inte kunde då det nu var högsäsong på vaccinationer att hon då hjälpte till på en annan skola. Chefen kom då med den "briljanta" idéen att de får gå på vårdcentralen att göra detta, injektionen menade hon då. Och att hon fick restruktera mig med att han fick gå 15 timmar eftersom jag är arbetslös. Hon skulle kolla upp det.
 
Jag svarade med att det låter jätte bra teoretisk men kommer inte funka praktiskt. Och vad händer de gånger han är hög klockan 10 och 13? Då behöver han injektion direkt inte vänta och pallra sig ner på vårdcentralen. Sen förstod jag som jag inte sade att de inte kommer ta på sig detta då de har fullt upp med sitt. Men det sade jag inte, lät henna ha förhoppningar. 
 
Och så sade jag att 15 timmar inte räcker långt. Jag kan inte jobba just nu då jag är på förskolan, en ond cirkel. Att jag den senaste tiden pendlat mellan deltid och heltid. Att 15 timmar inte räcker för oss. Hon sade att de 15 timmar fick jag lägga som jag ville om det blev längre en dag. Men kom på senare att en heldag är bara det 10 timmar för Edwin. Och 5 timmar som blir över räcker inte långt.
 
Och nu kom jag på en till sak jag skulle ha sagt. Att logopeden sade att han inte ska gå mindre än 25 timmar i veckan för hans språk utveckling. Tog upp det i fredags och skulle ha sagt det igen. Men det verkar som det inte väger så tungt. Nu vill hon bara få oss så lite som möjligt men problemet kvarstår.
 
Sedan sade jag att det är en sådan stor skillnad på 15 timmars och 25 timmars ekonomiskt. Att jag vill göra det jag kan för att de ska få in pengar. Som de sedan kan anväda till saker eller roligheter som de gör, vikarier, hålla barnantalet nere, osv. Men så skulle jag tydligen inte tänka. Jaha. Fick man en käftsmäll för man tänker rätt för en gång skull. Tänk om alla tänkte lika, vilka pengar det skulle ge och inte behöva trycka in barnen som sardiner i en burk för att få ekomin att gå ihop. Jag vill göra det jag kan, och det är att ha han på deltid. Sedan säger som sagt logoped att minst 25 timmar. Och så jobbar jag så 25 timmar bruka inte ens räcka.
 
Men åter till denna konflikt. Vi pratade klart. Hon gick. Jag satt kvar. Bröjade fundera på detta. Och tårarna började bränna bakom locken. Jag kände mig så fjantig. Kan inte börja gråta här. Bort med känslorna. Blev arg och tvär. Tänkte att Nää, Edwin ska inte gå på förskolan. Han får sluta. Jag får sluta jobba. Han får byta till en annan plats. Inte få vara med de kompisar som han har sedan de gick på småbarnsavdelning. Började fundera på vad som är bäst för honom, för det är det vi ska göra. Och det bästa är att mamma (dvs jag) krigar vidare och är glad. Så bort med de dumma känslorna och kriga vidare. 
 
När jag satt där och tänkte kom jag på att det absolut inte funkar praktiskt. Som sagt de gånger han är hög. De gånger han kommer tidigare och är kvar senare. Och framför allt (det jag kom på efter hon gick) Om vi säger att de går ner på VC och får injektion innan maten. Då ska de pallra sig tillbaka till förskolan att äta. Han kommer bli låg (då man ska ta insulinet precis innan man äter). Plus att det är motion och ansträngande att gå i backarna upp från VC. Om han blir låg ska han ha dextrosol, vilket i sin tur kommer få blodsockret att gå upp och funktionen utav insulinet kommer vara "förbrukat" eller vad jag ska säga. Så han behöver mer. 
 
Och rent praktiskt. Ska en ur personalen försvinna med honom och det skulle då absolut inte funka då de har det lite tajt på den fronten. Och det kommer ta en stund att både klä på sig och hjälpa honom först på med kläder på förskolan, gå dit, och sedan halvt av på VC, vänta för att komma in, sedan på med kläder igen, gå tillbaka, av med ytterkläder, och slutligen mat. Det kommer ta ett tag och kommer då drabba verksamheten så otroligt mycket. Och om chefen då kommer med förslaget om bil, kommer jag säga blankt Nej. Kommer inte få sätta Edwin i en bil. Det vet jag att jag har rätt. Det ska jag ge tillåtelse till. Och detta skulle jag då göra enbart för att vara vrång. Men det skulle då ännu ta massa tid utan verksamheten, och personal.
 
Pedagogen jag väntade in haffade jag så fort jag fick tillfälle. Pratade med hen och hen tyckte som mig att det inte kommer funka. "Hur tänkte hon nu?" var hens svar, och då tänkte hen ur deras personalens perspektiv. Sade det jag kom på angående mat direkt efter insulin. Vi snackade lite och hen sade till mig "Stå på dig!" hen menade att det får inte vara såhär som chefen tänkte. 
 
Jag sade även till hen det svärmor hade sagt till mig. Om att ytterligare en ny ska komma in i barngruppen och sticka Edwin. Kanske inte är det bästa. Och inte för att Edwin bryr sig så kanske det kommer något barn i framtiden som bryr sig. Det är lite så vi tänker också. Det ska funka även om det kommer något nytt barn med diabetes. 
 
Hen frågade om jag vill gå och prata med chefen igen men jag sade att hen kunde få göra det så fick hen chefens version också. Så hen gick. Och tiden den gick. Tror det var 15-20 min som hen var borta. Och tydligen hade chefen inget svar och skulle ringa de som sitter högre upp för att fråga hur de ska göra. För chefen tänker liksom som så att personalen tar ansvar över barnen och varför inte då i detta fall. Tror hon inte ser "problemet" riktigt. Oförståelse, och ointresserad. Vi får se vart detta leder. Men det bästa för Edwin ska det bli. Och även för framtida barn med diabetes.
 
På ett sätt känner jag att det är bra att blir utrett grundligt på en gång. Så han inte hade börjat utan mig och det då kom upp till ytan med detta. Och vi då fick börja om. Och de jag vet om som jobbar inom barnomsorg har jag kontaktat på facebook och ingen har erfarenhet bortsett från svärmor som haft ett barn på en annan avdelning motför den hon jobbade på. Och då fixade personalen detta. Jag tror det är så att det inte kommit till ytan förrut, och nu gjort det.
 
 

Dag 16.

Veckans tema är Film
 
016. Om du fick leva i en film, vilken väljer du?
 
Svårt val. Har inte tänkt så någon gång. Speciellt så tänker man dirakt aldrig som de i filmerna, de gör allt så omständigt ;) 
 
Men om jag fick välja skulle det vara en lycklig film eller åtminstonde en film där jag både överlever och det slutar bra.
 
Avatar är säkert en film många svarar och helt klart skulle det väl vara helt okej och leva i den världen men det finns nog bättre alternativ. 
 
Så på frågan blir det att jag vet inte vilken film. En bra film som slutar lyckligt. 

Högt Bs.

Ett prov som vanligt på kvällen. Fick en shock. 21,nånting. Tänkte att de skojade med mig. Så sprang och hämta en pappersbit med handsprit på och gnuggade på ett nytt finger. Men nej. 22,4. så i med 1E. Och hoppas det gå ner. Så får ta ett nytt om ett tag. Blev så speedad, och ont i magen för dåligt samvete. Så jag stack mig först på lancetten då jag tog bort locket på provtagaren. Och stack mig sedan med nålen på pennan när jag skulle ta bort den. Råkade vrida upp hela ampull-hållaren då jag skruvade. Allt gick fel. Kände mig som en riktig klumpfot, fast hand.

Ny kategori.

Nu har jag gjort en egen kategori för Edwin och hans Diabetes. Så kolla in där om ni är intresserad att läsa då jag lägger in såhär i efterhand. Just nu finns det två inlägg och fler kommer..

Funderar.

Funderar på att skriva ut allt om Edwin och hans diabetes. Mest för att ventilera mig, och mest för att ha kvar på något sätt. Håller på med hur det ska funka i förskolan just nu och där kommer det behövas ventilation. Troligtvis kommer jag få kämpa en del. Vi får väl la se. Om jag skriver ut något så kommer jag sätta tillbaka tiden på de dagarna det hände, i alla fall under sjukhustiden då jag antecknade i en bok varje dag där. Och sedan kan det vara bra för om någon vill gå in på min kära blogg att läsa, som kanske själv är i samma sits.

Dag 15.

Tema Film
 
015. Vilken är din favoritskådespelare?
 
Jag har ingen speciell favoritskådis, jag tycker många är bra. Och så är jag otroligt dålig på skådespelare kan knappt de stora men tycker de är bra. Så nu får jag googla lite för att hitta namn ;)
 
Men en skådespelar jag gillar och gjort länge sedan jag var barn är Steve Martin. Han får mig alltid att skratta oavsett vilken film han är i. Varför vet jag inte. Kanske för han gör rollerna bra och ser lite "rolig" ut, lätt att fjanta till det.
 
Bild lånad från tvtropes.org
 
En annan skådespelar jag gillar är han som spelar Tony Stark. Men det kan nog hänga på för jag är helt såld på Iron Man-filmerna. Tror mig finna hans riktiga namn dvs Robert Downey Jr.
 
Bild lånad från geekshizzle.com
 
Sen har vi Nicolas Gage. Han är väl också en utav de skådespelare som också tillhör eliten.
 
Bild lånad från biography.com
 
Och Ben Stiller får mig också alltid att skratta.
 
Bild lånad från rottentomatoes.com
 
Liksom Adam Sandler. Fast tycker att Happy Gilmore blir lite för mycket utav det roliga som inte jag tycker är roligt. Men samtidigt kan det hänga på att jag fått sett den filmen ett x antal hundra gånger. Då det är sambons favoritfilm.
 
Bild lånad från adamsandler.se
 
Och vi får inte glöma Will Ferrell. Han får mig också att skratta ofta. 
 
Bild lånad från aceshowbiz.com
 
Som ni ser gjordes listan lite halvlång. Finns det jag garanterat glömt bort. Men kan hänga på att jag inte har någon favorit utan tycker om många. Men det är ändå speglat lite på vilka filmer jag tycker om.

Dag 14.

Tema Film
 
014. Ser du helst på film hemma eller på bio?
 
På bio är det alltid en speciell upplevelse. Så väldigt bra filmer ska ses där såsom Iron man-filmerna. Men det är svårt att få barnvakt och ännu svårare nu. 
 
Jag tycker det går att få till en bra upplevelse hemma också. Nedsläckt och koncetrationen på tv´n. Jag bryr mig direkt inte om kvalitét och ljud som vissa andra gör. Jag nöjer mig med det lilla. Hemma kan man pausa om så behövs, springa på toa, hämta kall dricka ur kylen och krypa under en filt och ev en kudde.
 
Jag har väldigt svårt att se film själv. Varför vet jag inte. Kommer liksom inte till skott. Filmer på tv´n ser jag med all reklam. Så förstår inte varför det ska vara så svårt att slå igång en film hemma själv och slippa all reklam på tv´n. Nu när vi har Netflix gratis i sex månader då vi köpte en ny tv så kan man kolla massor där men det verkar inte riktigt funka ändå för mig. Kollade mycket i början på barn-sidan där. Just nu är det paus på den fronten men det drar snart igång igen. 
 
Så svaret på frågan blir ändå att jag ser film hemma. Det bruka bli bäst så. Och det inte för jag gillar gå på bio. Gick ofta på bio ett tag. 
 
Bild lånad från sf.se
 

Dag 13.

Denna veckas tema är Film.
 
013. Vilken är din favoritfilmgenre?
 
Min favoritfilsgenre är skräck. Men inte kötta-skräck med massa blod och splatter, utan mer sådana man får hoppas till på. Och mer läskig åt det hållet. Andar och förbanelse är väl också rätt så spännande men det går så lätt att överdriva så det blir dåligt istället, ska vare en lagom blandning.
 
 
Bilden är lånad.
 

KABOOM.

Jag tror jag skrattar ihjäl mig. Skulle flytta motionscykeln (som ingen använder) närmare min byrå som vanligt. Så man kan se tv från min sida sängen. Borstar tänderna också som vanligt. Går alltid runt i lägenheten och gör massa saker då jag borstar tänderna. Kan inte stå inne på toan och borsta, sjukt tråkigt. 
 
Och då händer det. Det låter KABOOM. Katterna far iväg från sängen bakom mig i världens fart jag hör hur de slirar på golvet i vardagsrummet. Jag står där då med tandborsten i munen och känner skrattet kommer. Skyndar in på toan för att spotta. Och börjar verkligen gapskratta. M kommer han också och undrar om jag river hela lägenheten. Då bryter jag ihop i skratt. Skrattar så jag grinar och får kramp i magen. Han skrattar också. 
 
Bokhyllan rasade ihop. Var hyllan i mitten eller den ovanför som brakade ner först sedan följde alllt med inklusive den översta. Så alla hyllplan inklusive böcker på golvet framför. De kom inte så långt med tanke på att motionscykeln stod ivägen. Tur var väl det. 
 
Mit i allt kaos hittade jag M´s pass som varit på vilovägar. Inte för det varit borta och så. Visste att jag lagt det på något bra ställe, så borta var det inte. Men det låg där på golvet överst. Kanske var någon mening med att den rasade i alla fall. 
 
Nu ska bara alla böcker in i kartonger då det är skolböcker och väger typ 3 kg vardera. Mina ungdomsböcker ska vara kvar då jag ska läsa de en gång innan de packas undan. Så jag hoppas de klarade sig då de stod typ längst ner. Det återstår att se.
 
Den rasade bokhyllan i mörkret.
 

Dag 12.

Tema Barndomen.
 
012. 5 leksaker du tyckte extra mycket om som barn
 
My little ponys, var min absoluta favorit. Jag hade massvis. Några hos mamma och de flesta hemma hos pappa. Hemma hos pappa hade jag ett hus också till dem, och Spike och den blåa dinon också. Hade massa tillbehör också såsom skor, kammar, täcken, osv. Hos mamma hade jag min favorit en rosa med jätte fint rosa hår. Minns inte alls vad hon hette.
 
Polly pocket hade jag också som favorit ett tag, hade tre stycken. Tror det var en mörk rosa blomma, och ett mintgrönt hjärta och ett rosa hjärta.
 
Bilder lånad, som jag klippt ihop och satt ihop med vad jag hade. från google.se
 
Cutie club. Lekte jag också med, blev en favorit det också. Var små gubbar, små hus och massa små saker man satte fast på några plator. Kunde man bygga som man ville, och så vidare. Och senare fick jag en drös med hästar som jag lekte med och förvarade i min speldosa.
 
Bild lånad från google.se
 
Turtels. Min favorit var Leonardo (den blåa) men eftersom han inte fanns i nalle fick jag den röda, dvs Raphael. Men senare fick jag min favorit vds Leonardo som figur. Han följde mig överallt. Tappade grejorna han håller i men det gick bra ändå. 
 
Bild lånad från google.se
 
Sedan får dockan och barbiesen komma på delad femtaplats. Hade en docka jag hade massor utav kläder till, bland annat några plagg sedan vi barn var små. Dockan fick ett stora syskon i form utav en kanin, större modell. Och den kaninen fick mina ärvda kläder, och ett par skor jag aldrig använde. Lekte med dockan periodvis såsom barbiesen. Hade väl inga mängder med saker till barbiesen men några ombyten hade jag och någon häst, om jag inte missminner mig fel.
 
Annars lekte jag med mina nallar, som jag hade ett par av ;) vill ta hit de från pappsen men de får inte plats så onödigt. Jag har en av favoriterna i skåpet i vardagsrummet och det är Tiger från Nalle Puh. Köpte på Disney World i Florida. Men kanske ska ta hit Musse och Mimmi som är köpt på samma ställe just för Edwin älskar Musse Pigg. Men om jag börja rota bland mina gamla nallar så kommer jag få hit alldeles för många såsom den stor hunden, den rosa dinosarien som man kan göra arg, osv. Hade ett par nallar om man säger så ;) De nallar jag hade hos mamma finns redan här, men de var inte så många.
 
Hade fler leksaker såsom Troll, en kaffeservis jag lekte med såsom en kaffebryggare jag gjorde saft i som då fastnade ihop. Playdoh-lera med en grej man kunde trycka ut olika former. Puzzel, Målarböcker, osv, osv. Finns saker jag vill ta med mig hit till Edwin men platsbristen gör det lite svårt. Känns lite onödigt att köpa puzzel då jag vet att jag har en kartong med just puzzel men när vi ska gå in i förrådet hos pappa och leta så vänder man i dörren. Då det är massvis med leksaker, massa sedan M var liten också och där vet jag ännu mer saker som Edwin lätt skulle vilja leka med såsom han hade massa plast dinosarier modell mellan stora och de vet jag att Edwin skulle älska.

Dag 11.

Tema Barndomen
 
011. Hiss & Diss - Händelser från barndomen
 
Den största dissen utav de alla är bussolyckan 2001. Vi gick i nian då och miste två utav våra klasskamrater och totalt 4 stycken utav högstadiet. Det var inte roligt för fem öre. Och när man tänker tillbaka på det än idag kan en tår rinna ner på kinden. Många frågor är som i slaget, hur skulle det bli om det inte hände, dvs att bussen och de i skulle klarat sig, osv. 
 
Vet inte om det räknas till barndomen men jag ångrar idag att jag inte orkade bry mig mer i gymnasiet sista året. Jag hade så lätt, så kunde lätt få MVG i svenska och varför fixade jag inte det då. suck. skrev MVG på nationella utan anmärkningar i princip. Men jag orkade inte läsa och skriva alla uppgifter så fick ett VG, är väl nöjd med det men som sagt OM jag lämnade in alla uppgifter, läst alla böcker osv så skulle jag få ett MVG. jag själv som fick välja mitt betyg. hon frågade vad jag ville ha VG nöjer jag mig med. då ska du lämna in de här och kan hoppa dess, sade hon. jaa, sade jag och gjorde som hon sa. men varför tog jag inte orken och gjorde ett MVG istället. så det tycker jag är en diss, att jag inte lade ned mer ork. var fler ämnen som jag skulle kunnat fixat bättre betyg i. har bra bety från skolan, så inte för det men så klart vill man mer än vad man gör. men är nöjd över gymnasietiden ändå.
 
En en stor hiss är att jag ändå fick göra som jag ville, som jag inte utnytjade. En bra barndom med andra ord.
 
En hiss är väl alla julaftonar som barn, enormt mycket paket, i alla fall från ett barns perspektiv.
 
Sedan finns det massvis med händelser men inget direkt jag tycker var dåligt bara bra mer eller mindre. eller vad manska säga. liksom inge mer jag vill skriva på denna lista, då jag inte kommer på någon direkt såhär på rak arm.

Dag 10.

Tema Barndomen
 
010. Tipsa om en lek du lekte som du tycker barn idag borde testa på också
 
Vi lekte mycket burken, dvs kurragömma men man rör sig under tiden och har en "burk" att ta i och ropa om man hittar någon, eller om man hittar någon så står denna på denna plats och de andra kompisarna som inte blivit hittat kan vinka till en och man är fri igen. dock behöver det inte vara en burk utan kan vara en vägg, eller något annat märke. Vi körde en pinne och i den pinnen ska man ha en såndär tvättställning.
 
den "leken" körde vi även då vi gick i högstadiet på sommaren. kanske mest för kompisens lillasyster. och den slutade nästintill alltid med att kompisen och jag satte oss inne i deras utehus (eller vad det kallas) på översta våningen och kollade på när hon sprang runt och letade oss. och till slut gav upp. 
 
På skolgården i lågstadiet och början på mellanstadiet så körde vi twist. hoppade hopprep. även då det blev höst och fruset. minns att jag ramlade väldigt illa en gång så fick gå in och sitta inne medan de andra var ute. och kunde inte hålla mina fingrar från matteboken ;)
 
kula vär också populär som lek ett tag men där var ine jag med. var ingen sådan. kulor hade jag men inte att spela om :P
 
och en annan lek som lekte utomhus var jaga. så klart jagade pojkarna tjejorna. och så hade vi en nyponbuske vid gränsen som de så klart tog och gjorde "klipulver" men jag tyckte det inte direkt funkade. då blev det ännu mera fart på skolgården. 
 
Dagens barn leker inte på samma sätt som vi. vi brydde oss inte om hur vi såg ut osv i lågstadiet men det gör de flesta i dagens lågstadie. jag tycker de kan testa leka burken för den var rolig och ännu roligare om det är fler som är med och leker.
 
från pantamera.nu
 

Dag 9.

Tema Barndomen
 
009. Om du fick chansen att gå tillbaka till att vara barn igen, skulle du ta den?
 
Det är många gånger man tänker "hur skulle det blivit om jag gjorde så istället" osv. Men jag är nöjd med slutresultatet jag har nu. Och om jag fick gå tillbaka skulle det lovas att jag får behålla det jag har nu, jag riskerar inte det. Jag skulle komma tillbaka med mer erfarenhet och en annan syn. 
 
Och om jag skulle gå tillbaka skulle jag ta för mig mer än vad jag har gjort och inte skämas för lilla minsta. Prata mer och vara framåt, och inte det bara med de jag känner utan med alla. 
 
Som liten barn önskar nog de flesta att de var. Små barn = små bekymmer. då tänkte man mer vad man skulle göra, leka osv. Nu är bekymrena som man äger så mycket större och går väl inte att lösa på egen hand då det kan grunda sig i andra också. 
 
Men om jag ändå skulle välja så skulle jag nog stanna kvar. Min lilla prins vill man inte mista. Men skulle ändå fundera på dessa frågeställningar. "om man gjort så istället" osv. Vet att man inte ska grubbla för mycket då blir man knäpp, man ska grubbla lagomt ;)

Dag 8.

Tema Barndomen
 
008. Var det något du gillade som barn som räknades "höra till det andra könet"?
 
Jag var lite pojkig av mig men var ändå tjej. Hade direkt inga bilar att leka med utan en docka och ponnys, även ett dockskåp. Gillade att åka skoter på vintern men det gjorde alla oavsett kön speciellt då typ alla familljer hade en. Och de som inte hade en i familjen var inte intresserad. Men jag var ändå inte intresserad som pojkarna som visste vad för typ av motor osv. Så klart jag frågade pappa vad allt var och var med då han meckade men inge mer med det.
 
Jag "lagade" hans bil en gång då han ville ha sällskap i garaget och jag stod där och latjade med skruvmejseln, och hittade visst felet. ett jordfel. Sen var jag väl teknikintresserad eller vad man säger. men fortfarande inte med siffror vad som är bra eller ej. Lärde mig fort hur man kopplar en dator och hur den fungerar, osv. Men kan väl inte påstå att det var som "pojkarna" men kunde mycket mer än vad tjejerna kunde. 
 
En sak som tillhörde tjejiga gillade jag och det färgen rosa. Men när vi kom där i mellanstadiet och fick frågan vilken min favoritfärg var och svarade rosa fick jag höra att det var en barnfärg, bäbisfärg. så jag ville inte gilla rosa så jag började svara svart men innerst inne gillade jag rosa fortfarande. 
 
färgen rosa (gjord i paint)
 

Dag 7.

Tema Barndomen
 
007. Hur var du som barn?
 
Jag kom lite in på denna fråga igår. Då var det väl lite mer hur jag var som tonåring. Föll inte för grupptryck, osv. Sedan som tonåring var jag väl lite blyg eller vad man säger. Jag tog inte för mig, utan jag fanns bara.
 
Men som barn var jag inte blyg stod till exempel på en scen på någon julfest/påskfest och sjöng lilla gullefjun. Blygheten och försiktigheten kom då senare. För försiktig var jag ändå, därför jag inte tog för mig. Vill alla väl, fast de vill jag väl än. 
 
Jag kallades vallhund som liten då jag skulle hålla koll på alla. att alla kom med då vi till exempel var på älgjakt. Och kan väl säga att Edwin är väl lite av det slaget också. 
 
En sak som jag gjorde som litet barn var att när jag var arg slå armar, ben och huvud i golvet så jag var alldeles blå i huvudet. Men det slutatde jag med som tur var. Det pågick bara en kort period då jag var runt två år. 
 
Som barn då mamma och pappa flyttade isär jag var då fem år. Bodde jag varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa. Jag trivdes helt klart bättre hos pappa då det var han som bodde kvar i huset och mamma flyttade in till stan. Och det var inte riktigt min grej, det dära med stan. Fick gå på två förskolor en hemma på byn och en i stan. Och eftersom jag var fem år så var det egna grupper och i stan var vi fem stycken barn och jag var den enda tjejen. Vilket var väldigt tråkigt då vi fick vara ute ensam en stund på eftermiddagen då vi var i grupp och inne på förmiddagen. Och pojkarna i denna ålder lekte enbart med pinnar. Så jag gick ute och drog fötterna efter mig, typ. Ibland följde någon tjej med ut för att leka med mig, men det var alltid olika och ingen jag direkt blev jätte bra vän med.
 
På förskolan på byn blev jag deras nya fröken. Jag tog hand om de små barnen. Jag bar dem, fast man inte får. Hade två favoriter, och de barnen gillade mig också. Och att jag fick ta detta ansvar var väl också rätt så konstigt kan man tycka. Men jag var ju deras gullegris. Alltså personalens då jag började på förskolan då jag var 9 månader. Fick sitta med en kudde bakom ryggen då vid maten för annars ramlade jag ut. Och jag sade alltid på frågan vad jag ville göra när jag blev stor "Jobba på dagis" och se nu timmvikkar jag inom förskolan. När jag blev äldre svarade jag på den frågan "Tjäna mycket pengar". Och det blev väl valet av gymnasiet och början utav min universitetperiod. Men då jag fick Edwin ändrades allt.
 
Sedan var jag nog ett snällt barn. Gjorde ingen tonårsrevolt, fixade skolan galant. Gick till en början på fritids men en vecka när jag gick i trean hade vi dukveckor och just denna vecka var det min tur. Men jag ville inte duka med denna kille så jag gick hem istället. Och efter den dagen gick jag hem utan att pappa visste. eller jag gick väl till en kompis i början men då de var lite speciella med stigar på sina rum då alla leksaker, kläder, osv låg på golvet. så växte jag ifrån dem, till det bättre i mina ögon. Men min pappa visste inte att jag hade slutat gått på fritids på eftermiddagen till han en dag frågade mig då de hade ringt. och det efter många dagar, månad skulle jag säga. Fick då förklarat för mig att det kostar pengar, men vi bestämde som så att jag fortsatte gå på morgonen och gick hem efter skolan slutat. Vaddå eget ansvar? 
 
Det var tidigt jag fick lära mig tvätta i tvättmaskinerna, och laga mat. Men det gjorde väl direkt inget på det sättet. Kanske därför jag är så "dålig" på det nu förtiden. Har ingen pappa som säger till att nu börjar det bli lite för mycket damm och grus på golvet, och säger till mig att göra mat, och även hur jag ska göra så klart. han var väl också med i en början. När jag hade lärt mig så ringde han hem och sade att nu är jag här så slå igång potatisen, pastan, osv. Sak samma, jag klagar inte alls på min barndom. Tycker det är skönt att jag fick göra som jag ville. Och jag sedan inte utnytjade det. Det är väl ett tecken på att jag var mogen att ta eget ansvar.
 
En bild på mig som barn
 
 

Dag 6.

Andra veckans tema är Barndomen. Kommer bli spännande :)
 
006. Vad var populärt när du var liten?
 
Vad gäller kläder så var de tajta byxorna med strass på sidorna populär då jag var i tidig tonår dvs då jag gick i åttan (14 år). Hade ett par röda som jag älskade så. Men så blev byxorna ute ur tiden, i alla fall på min skola och då ville jag inte ha de för att vara ute. Och inte för jag brydde mig, egentligen. men med dessa byxor brydde jag mig. Kan hända att det var en kompis som sade något i stil med att hon inte ville ha sina (hon hade ett par vita) och att de inte var mode längre. Hon sade inget till mig om mina, tror jag. Men kände då att jag inte heller ville ha dem. Men om jag någonsin kommer i dem igen ska jag ha på mig de oavsett.
 
Påtal om kläder så tycker jag en sak är rätt så kul. Var populärt med hängselbyxor ett tag, gick då i trean-fyran. Och jag var den första att använda det på våran skola. så stolt ;) Det enda jag har minne av att jag var den första att använda. 
 
Och skor var så klart "Platåskor" eller de dära buffalo-skorna som var så populär. Men hade direkt inga buffalo-skor men andra slags "platåskor". Kommer ihåg de jag gillade som mest de blev som fotavtryck då man gick ute i snön fast tvärtom.
 
Jag har för mig att jag hade ett par vita fast inte samma märke (bild från google.se eller snarare från http://tinytalie.blogspot.se/2012_11_01_archive.html)
 
 Vad gäller leksaker kommer jag direkt inte ihåg vad som var populärt mer än tamagotchi. Jag hade fyra stycken. förstår inte varför det inte räckte med en. Men fyra skulle jag ha. En från jultidningen (som också var populär men det var verkligen inget för mig), En hund och en dino från samma serie, och så hade jag en till en grön, tror jag det var. Och detta var väl också någonstans i mellanstadiet skulle jag tro.
 
Jag hade en röd (bild från google.se, eller snarare http://www.alligator.org/blogs/lifestyle/gatorgolf/article_6ea402c2-8281-11e1-a08b-0019bb2963f4.html)
 
Sedan var jag väl en tjej som inte brydde mig så mycket om att vara populär. så klart var man väl avundsjuk på dessa, det är väl alla? och jag tänkte nog lite på vad jag hade på mig men sminkade mig gjorde jag inte, mer än mascara. och inte tror jag att det hade en sådan stor betydelse såhär i efterhand.
 
Sedan föll jag inte för grupptryck. Det tycker jag är stort. När kompisarna började tjuvröka och så vidare kollade jag bara på. Sno sprit av föräldrarna kom aldrig ens på tanken. Var med en kompis som gjorde det utav hennes föräldrar och efter hon smutslat därinne i skafferiet så skulle hon ut och dricka det. Det var sommar. Vi träffade på en killkompis (hennes blivande pojkvän för en stund) och han fick smaka, och han i sin tur frågade om jag också ville ha. Men jag sade Nej! och då sade han att han tyckte jag gjorde det bra att kunna säga nej. "Du är bra som kan stå emot grupptryck" något sådant sade han. Då kände jag mig ännu större.
 
Kompisen i frågan hade en jobbig tonår eller vad man ska säga och tänker då inte ta upp allt här men jag lyckades hålla henne kvar på denna planet som hennes mamma sade till min mamma. Med min närvaro så spårade hon inte ur totalt utan bara lite. Och det tycker jag bra. Tänk om hon skulle spårat ut, vad skulle jag ha gjort då? det kan jag inte svara på. skulle jag slutat umgås med henne, då skulle det ha blivit värre skulle jag tro eller vad vet jag. 
 
Rolig var en händelse som hände en sommar när vi gick i åttan, dvs vi var 14-15 år. Vi bosatte oss i min pappas mars (som en lada fast vi hade det som festlokal/förråd) Och där en gång var det en tjej som var och hälsade på hos sin mormor som så klart också fick bo med oss. Vi var då fyra-fem stycken tjejer. Och dagen efter så blev det världens halla balloa. Jag ringde som vanligt kompisen och kollade om vi skulle hitta på något. Fick då höra "men har du inte hört?" hon hade fått utegångsförbud. och jag fattade inget. Det som hade hänt var att någon hade stulit sprit från mormorns skåp, vet inte vem det var än. Men troligtvis barnbarnet, men som sagt är då inte säker. Sak samma, jag blev inte anklagad. Jag blev strucken som misstänkt på en gång. Så jag fick umgås med kompisen då hemma hos henne. Men man kan säga att jag då också blev berörd utav att hon fick utegångsförbud. Men som vanligt så uttökades området, till ute då det var sommar och sedan till mig, sedan runt på byn, osv. Inte allt på samma dag men sakta och säkert.
 
Så jag var inte som alla andra barn. Jag stod på mina egna ben, och föll då inte för något grupptryck. Och sprit drack jag då inte förrän jagvar 18 år. Så jag ber innerligt att Edwin kommer göra samma sak. Vara en snäll tonåring. Och i och med hans diabetes blir det helt andra bullar. Men är ett par år kvar tills dess ;)
 
Men åter till det populära så kan jag inte påstå att jag kommer ihåg så mycket utav just vad som var populärt. Det var väl det som var på den tiden, inget speciellt kan jag tycka.

Dag 5.

Tema 2013/2014
 
005. 5 saker du vill göra under 2014
 
Finns ändå massa saker man vill göra innerst inne som jag inte tänker uttrycka mig här. Men en sak jag verkligen vill göra 2014 är att åka på kryssning med Edwin. Kanske inte bara en gång utan många gånger. Det är så mysigt och skönt att komma bort. Och om man inte får barnvakt tar man med barnet ;) och barnvakt är nu ännu svårare att få, ingen som vill ta sig an ansvaret och så måste jag kunna lita att diabeesen sköts, i och med alla stick och injektioner i både ben och mage. 
 
Ullared vill jag så klart också till 2014 igen. Det var roligt att komma iväg och om jag åker igen ska jag tänka lite mer på presenter till de som fyller år. snacka om att det var skönt då det fylldes år och man slapp tänka på vad man ska köpa då det redan var gjort och förhoppningsvis till ett bättre pris. dock vet jag inte om jag kommer att komma iväg på någon resa då barnvakt är den stora frågan men det löser sig den dagen.
 
Bild från google.se (skulle jag tro) alternativt från Vikingline.se
 

Dag 4.

Tema 2013/2014
 
004. Hiss & Diss - 2013
 
Svårt att hissa och dissa något, då jag mer tagit dagarna som de kommer och går.
Men en stor diss detta år är Edwins diabetes typ 1. Men tyvärr kommer den få vara med livet ut.
En hiss är ändå all utveckling samma person gör dag för dag. Och speciellt efter sommaren och alla logopedbesök som gett en sådan utveckling på språket. Nu går munnen konstant på honom. Och allt roligt han slänger ut ur sin mun, allt han tänker på. Så roligt. Såsom bilden nedan. På juldagen och han öppnar sina paket. Detta är första paket och han säger "En kartong! Precis vad jag önskat mig" Men tok unge säger jag bara.. skratade åt honom lite lätt, då det lät så otroligt roligt.
 
Edwin juldagen 2013

Dag 3.

Tema 2013/2014
 
003. Länka till ett inlägg du skrivit från 2013 som du tycker borde läsas igen
 
Eftersom jag inte skrev direkt något under 2013 så vill jag inte ge er något att gå tillbaka och läsa. Men vi hoppas att det kommer fler inlägg detta år, och i och med denna utmaning så kanske det kommer fler inlägg. 
 
Ni kanske vill veta vad som hänt 2013 ändå, så ska ta och skriva ner och lägga in såhär i efterhand. Insta har jag väl ändå varit halv aktiv inom såsom facebook. Mycket med Edwin både det ena och det andra. nu vet väl alla det omkring han ändå. Och jag själv har väl jobbat speciellt vårterminen. sedan blev det fokus på helt andra saker..
 
Bara älskar denna bild, har absolut inget med texten att göra. (Från google, tror jag)
 

Dag 2.

Tema 2013/2014
 
002. Ser du ett nytt år som en chans att börja om eller är det bara som vilken tid på året som helst?
  
Jag ser det nya året som vilken tid som helst på året. Jag bryr mig direkt inte om omstarter osv. En omstart kan man ta vilken tid på året/dygnet man vill. Är inte behov utav ett nytt år för det. Sedan kan jag förstå hur vissa tänker i och med den, dvs en omstart. Men för mig är det inte så. 
 
Jag firade nyåret hemma med Edwin. Och det är inge fel på det. Vi åt köttbullar med spagetthi och det var populärt. Promenerade hem till mamma för en fika, dvs en god macka med någon räk-klet på. mums. Sedan hem igen innan cirkusen på tv´n började som vi satt som klistrad framför och kollade. Efter den fick det bli film för Edwin i sin säng och allmänt slapp. Vi bestämde som så OM han vaknade så skulle vi gå ut och kolla på alla raketer. men det gjorde han inte så jag stod i fönstret och kolla och såg rätt så bra. kanske inte det jag ville se, dvs casino men såg tillräckligt med raketer ändå.
 
Min och Edwins "fin" middag.
 
 

Dag 1.

Första veckans tema är 2013/2014. 
 
001. Hur tror du den här 365dagarsutmaningen kommer gå för dig?
 
Jag hoppas denna utmaning kommer gå bra men om jag känner mig rätt så kommer det dö ut efter tiden går. men det hoppas jag inte ;) sedan det hära med tidsinställning så kanske det kommer funka. kan man förbereda en vecka i taget, eller något sådant. kommer bli perfekt.
Jag hoppas även att jag får tillbaka skrivlusten. Det är rätt så roligt att skriva ändå. och funderar på att skapa en låst blogg, som kanske blir en bok när man själv är gamal och alla i boken har kollavippat ;) Har hänt så otroligt mycket och jag behöver få ut mig det och för att ingen ska ta illa upp så funderar jag på detta. Man blir besviken gång på gång och då är det skönt att få ur sig all skit man tänker på. Men i och med det nya året kan man hoppas att det blir bättre.
Men som sagt den största skälet till att jag gör detta är att få tillbaka lusten. Och sedan en ny design skulle aldrig vara fel, åtminstonde nya kort i headern. Edwin är inte så liten längre utan är fyra år och massa spring i benen.
 
Bild från google.se
 

Nyår

På nyår var jag och Edwin hemma medan M jobbade. Jag var sugen på någon god mat men eftersom M jobbade kändes det så onödigt och efterrätt kunde jag glömma med tanke på Edwin. Så jag och Edwin gjorde köttbullar, spagethi och stekta grönsaker. Så gott. Var en väldig kontrast motför all mat alla andra äter på nyår. 
 
Vi gick ner till min mamma och hon gjorde fika i form av stakt franska med räkgrejs på. Så gott. Jag hade en stund innan sagt till M att jag var sugen på just det. Så ringer mamma och säger att hon bjuder på det. Så det var bara att pallra sig på med kläder och prommenera ner. 
 
Vi umgicks och åt mackan.Det var några som sköt raketer en bit bort som man såg hos mamma, så det stod jag och Edwin kollade på genom fönsret. Han tycket det verkade intressant. Han har sett förrut på sista april men det var så längesedan så det är lätt att glömma. Det förstår jag. Men rädd blev han inte. Han ville se mer.
 
Gick hem till klockan åtta och kollade på cirkusen på tv´n. Edwin satt som ett ljus och kollade. Han tyckte det var intressant. Vilket jag tyckte var super roligt. Sedan var det hopp ner i snarklådan för hans del. Jag lovade han att OM han vaknade av alla raketer ute skulle vi gå ut och kolla. Så han fick sova med en pyjamas om så skulle bli fallet.
 
Vid tolv-slaget sov han som en stock därinne. Så jag stod i vardagsrummet och kollade ut. Såg inte så mycket då vi bor längst ner och alla hus runt omkring. Men någon stod nedanför kullen och sköt. Och det såg jag. Det var tillräckligt att se. Så jag var nöjd. Men en fråga, vad hände med det som bruka vara på tv4 vid tolvslaget? hade det bytt kanal eller var det inget iår.
 
Sprang till balkongen och kollade också då det bruka vara livat utanför. Men inte iår. Var några på plan. Men kollade inte så noga. Någon hade gjort fint utanför varje port på vår huslänga hade någon tänt två marsaller. Gav en väldigt mysig stämning. Det gillas.
 
Gick och kollade till Edwin då och då. Men han sov som aldrig förr. Så vakna gjorde han inte.
 
Våran nyårs meny.
 

RSS 2.0