stadsbesök.

varit på stan idag. köpte ett par byxor till mig på rean. 75 kr, har ett par svarta likadana så nu blev det gröna. dock så har jag inte testat något av paren. glömt bort att jag hade nya byxor i gardroben vilket blev en överaskning när jag plockade in tvätten när jag hade tvättat sist ;)

var på åhléns där det var halva rea-priset. så edwin fick ett par strumpor med "halkstopp", 7:50 kr, en gul t-shirt i storlek 86, 19:50 kr, och två-pack kalsonger i storlek 86-92, 24:50 kr. edwin har kalsonger utanpå blöjan när han ska sova. och när vi bara är hemma, typ mornarna, brukar de bara bli en t-shirt till. så två par kalsonger och två par som egentligen kommer från sjukhuset är lite lite i antal eftersom han äter fil på morgonen och sölar jämnt även med haklappen på.

städade även skötväskan innan vi åkte. och hjälp vad mycket skräp det samlas i den. dock så hann jag inte städa ur där jag lägger alla kvitton. där det oxå behövs städas.. ska börja använda en gympapåse som skötväska, om det inte är något speciellt man ska ha med sig. köpte en igår på öb 39 kr.. så den ska snart invigas. edwin behöver typ bara blöjor nufötiden när man är på resandefot. därför jag tänkte en gympapåse istället. betydligt lättare :P men om man behöver mer saker så tar man skötväskan, så jag ska inte sluta använda den men känns som jag kommer använda gympapåsen mer. om nu min idé funka, måste testa för att se om det funka eller ej..

nu ska jag roa den lilla innan det är läggdax. vi kollar in shrek 2 på tv´n. verkar gå hem hos han. men med ett par avbrott, det får man räkna med. han är så liten ;) men kan säket hänga på att han är trött oxå, sovit typ 20 min på stan. sen vakna han. och somna om gick inte.. testade när vi kom hem oxå men då satt och och lekte i sängen så tog upp han igen..

och bussresan hem. jaa, det var en historia i sig.. vi skulle åka samma buss som kusin och moster hem. de gick med kusins farmor på stan och vi gick med edwins mormor. men i alla fall. halt ute som en skridskobana. så vi kom till bussen efter en stund i alla fall. väl vid bussen så stod den där. syster stod utanför. denna buss skulle tydligen ha gått kvart över från stan, klockan var kvart i.. busschaffören väntade på polisen. var några yngligar instängda på bussen. troligtvis försökt med något fuffens, åkt gratis eller nått. och nej, det var inte invandrare. eller kanske nån av dem men majoriteten var inte det.. så kan ni tänka er, två bussar med folk på en buss. kan säga att det var trångt. och edwin gnällde titt som tätt, men nån invandrare höll på att roa han. och nån gubbe höll på att snubbla in i vagnen. och nån invandrare bakom mig tog all plats så jag hade knappt nånstans att stå. fick stå mitt i gången. och när folk skulle av då fick jag tränga mig in i vagnen och hoppas på att de kom förbi... men men, hem tog vi oss..

nu roa/natta barnet.

språket.

måste uppdatera om edwins nya ord. så roligt..

han kan låta som en hund och en katt. när han ser dem. så här hemma år han runt och mjauar, på sitt sätt, låter mer som han prata med kissarna fast som vi människor ibland kan göra, gör till rösten så ljust och barnsligt. så låter edwin när han mjauar som en katt. och hund kan han oxå låta som. så för tillälle går det massa djur-reklam på tv, och oftast hundar, så gissa vem som sitter ändå mer bänkad fraför reklamerna. och så klart låter som en hund när en hund dyker upp, och en katt när de dyker upp..

hans mjauande låter mer som bjabja och så i ljus ton. så sött. och när han ser kissarna så klappar han i soffan om han är i närheten eller i sängen.. och vill att de ska hoppa upp. jag gör så. ropar kattens namn och klappar i soffan om jag vill att de ska hoppa upp. och detta har edwin härmat. så sött. men det enda är att de lyssnar inte rktigt på han eftersom han inte kan deras namn än, försöker lära han ice. som ska vara väldigt lätt att lära. men i allmänhet säger vi kissen när den går förbi, sen tillägger jag kattens namn. bara för at han ska lära sig.

men det NYA. började han med i förrgår så sött. ojjjj säger han. om typ jag tappar något i golvet. eller något åker i golvet. så kommer det ett ojjjj. han är så söt när han säger det. låter så sött oxå..

och som han redan kan är lampa (vilket var hans första ord). mamma och pappa kan han oxå. samma som titta och kolla och där. sen pratar han för fullt på stt obegripliga språk. och det går fort. skulle vara rätt intressant att veta vad han säger. men man får gissa sig till och prata med han.

påväg till affären för att möta kusin i torsdags så pratade vi på. men tror vi prata om kusin och hennes kisse som vi skulle träffa. för det var det jag prata om. och han lät som en katt när jag sa vi skulle träffa kissen. osv. så roligt att vi hade ett samtal. liksom..

glass.

idag fick edwin smaka glass med mig. och det var en väldigt rolig min han gjorde, men ville ändå ha mer. han liksom rynka ihop näsan som om det vore surt och äckligt. men ville ändå ha mer. och innan han kom på tekniken på hur man skulle göra var glassen nästan slut. edwin och jag delade glass, tror nog ändå att glassen var en hit.

uppdatering.

det var då längesen jag uppdaterade här. men har direkt ingen super lust. och sjukt ont i magen har jag förtillfälle. fast det börja lätta lite men gör ändå sjukt ont. fick "lov" att öppna colan. vilket jag snart ska göra. inte direkt ätit något idag heller. en hårdbrömacka med smör och en mugg varm/ljumen oboy till frukost, sen lite fika hos mamma som jag pressade ner. känner att jag vill inte äta något heller, rädd att det vänder och kommer upp igen.

edwin är bra. är väl så pass pigg så han kan väl gå på dagis. men han äter så dåligt. och så gör han nått fjant såsom han ska spy men gör det inte. så magsuka tror jag han inte har för då skulle han spy när han gör det han håller på med, och det är inte vid varje mål heller utan oftast vid middagen.. så jag ska testa nån dag att inte ge han mjölk, inte för jag tror det är felet men men.

oxå är han sjukt hård i magen. har väl inte bajsat riktigt sen han spyde som en tok i söndags. några ynka hårda "spelkulor". så idag har lilleman fått russin, egentligen ganska få för vad som skulle behövas men får väl mer imorgon. liksom katrinplommonpurén ska ner imorgon på lilleherrn. Vet någon något mer som är bra för hårda magar??????

(vad jag ogillar detta tagentbord. det hoppar över visa bokstäver. och det är olika varje gång men oftast a,e och n.. de man använder mest liksom... tror det är nå skit under, bör väl lossna snart...)

sjuk?

jaha. då börja vi om från början....

inte för att jag tror det är magsjuka men tar det säkra före det osäkra.. vi åt ganska sent igår halv åtta, typ. sen fick lilleman gå och lägga sig vid halv nio. jag började kolla på the village, såg tills hon var i skogen. edwin gnydde på sitt rum och jag väntande in pausen. börja känna en sur-lukt. gick in på hans rum. då har lilleman spytt ner hans säng och hade spya runt munnen. mmm, sa hans föräldrar då.

det var bara att ta upp liten. sätta han på golvet. och börja tömma sängen. först alla nallar, tur som var vardet ingen som totaldrunkna i spya utan det var ett öra här, en nos där, och en och annan tass. fick lägga dem på skötordet, hyllan under så de torkade. sen började jag ta tag i filtar, sängkläder osv. vill gärna få bort all spya innan man lägger dem på tvätthögen. så sagt och gjort. sedan fick snuttefiltarna, de som det är handtvätt på sig en riktig handtvätt..

vi bädda rent i lillemans säng. han somna på två röda. vi gick själv och lade oss. efter en timme for vi upp igen. spya igen. så tog bort det från sängen, var bara lite i huvudändan. och lite lite på hörnet huvudkudden samma sak filten. så bort med det och ner i sängen igen. men med huvudet i fotändan.. somnade igen på en gång.

tjugo minuter senare samm sak.. men denna gång kunde vi varken rädda kudden eller filten. så lilleman fick en handduk med en handduk över som huvudkudde och en handduk som täcke.. och jaa, 40 min senare. samma sak... men behövde bara ta bort den översta handduken som kudde och lägga dit en ny och så kom jag på att han kunde ha ett påslakan som täcke istället för en handduk, lite mjukare om inte annars...

men de sista gångerna på spyandet var bara bitar, eller vad man säger. och köttet som det var, var inte ens tuggat.. så jag vet inte om hans mage inte kunde "behandla" köttet, däför det kom ut. eller om det kanske är nån allergi mot något i maten. eller att vi åt så sent så magen blev lite knäpp. eller om det helt enkelt är magsjuka...

idag så har vi en pigg pojke. som både gör hyss och leker för fullt. och pratar osv.. en vanlig edwin med andra ord. det kom lite lite spya i samband med en rap imorse. mamman stoppade i han lite för mycket fil, tror jag... men som sagt, vi tar det säkra före det osäkra. han blir hemma imorgon i alla fall från dagis. ska ringa ikväll och sjukanmäla, för vill avvakta först och se om han ska spy igen, eller inte..

så för tillfälle har jag tvättstuga. min rygg kommer att vara av ikväll. edwin har ingen kudde eller filtar som är rena. så tvätta, tvätta. och inga byxor har han heller, så en maskin med sånt nu oxå.. nästa maskin blir det lite mer sängkläder och mer kläder. sen hoppas jag på att ingen tar tiden efter så jag kan tvätta åtminstonde två maskiner ytterligare. I kanske hinner med deras plupp och bokar efter så jag får en dubbeltid. det hoppas vi på i alla fall...

nu ska jag packa upp matvaror som sambon kom hem med. blir korvstroganoff idag. och så en cola för säkerhetsskull...

kiss i säng.

när jag skulle lägga mig igår och bortstade mina tänder. så vakna edwin. skrek och hade sig. så jag gick in, tänkte även bre på han filten. kom in och såg att edwin var utan blöja!!!! fick känna så jag inte gjorde något misstag. tände lampan. och utan blöja var han!! blöjan hade han som kudde. och så låg hans lilla kropp i en stor kisspöl.

så upp med en grinades edwin. lade ha på golvet där han fick grina. byte hans sängkläder och hängde det blöta på tork så det torka innan det slängs i tvättkorgen. satte mig på fotpallen med edwin i knät som jag bruka när edwin grina som han gjorde. han blev lugn men när jag testa och lägga han igen så var det samma sak.

tog han till vår säng där han fick lugna ner sig. och så vaknade han till bättre. såg kissen som han blev tvungen att försöka klappa osv. efter en halvtimmes gosande så testade jag igen med hans säng. och denna gång gick det mycket bättre. han somna.

men jag förstår inte hur edwin lyckades få av sig blöjan??? så hädan efter ska edwin ha på sig antigen pyjamas, kalsonger eller något annat över blöjan när han ska sova. för tur i det hela att jag redan vaken. men tänk om det var mitt i natten, inte så kul då att bya sängkläder då.

kattutställning.

igår var vi på kattutställning på södra bereget och kollade. hitta en parkering var inte lätt. dels alla på utställningen, typ 900 katter och 12 dommare sen plus besökare och frivilga som hjälper till att få det i gugning. och sen så hotellgäster på det, om de inte har specialla platsr till dem på något hemligt ställe. och så alla som skulle åka i backen, och sen alla skidåkare som skulle åka i spåren. parkeringarna på ängenv ar oxå full...

vi ställde oss efter vägen, som många andra gjorde. så vägen var lite smal en lång bit. men men.. väl inne på kattutställningen så kollade vi på alla kissemissar. edwin lät som en katt ganska mycket, vilket jag trode han skulle göra oxå. efter kollat på alla långhåriga och lite bedömning så började vi gå hemmåt. mötte kusin som satt med några och planerade morgndagen. då fick vi reda på att alla korhårskatter var på övervåningen. så vi gick tillbaka till övervåningen. massa somalie katter. åhh, vad jag älskar den rasen. även så fanns det några kattungar till salu, från umeå, alla viltfärgade. precis som jag vill ha. så en sån ras ska vi skaffa i framtiden, hoppas jag.

fanns även några siameser, massa bengaler och lite andra raser. roligt var det. edwin fick springa "lös" medan jag kollade på dommarna en sund. pappan fick springa efter han. var så lite folk på övervåningen så edwin fick chansen till att göra som han ville.

efter kattutställningen åkte vi på divan och åt tidig middag, eller snarare lunch/middag. men skulle bli så stressig om vi skulle äta maten senare. plus så skulle vi se hockey hos grannen. så vi begav oss dit på en gång vi kom hem. edwin somnade i bilen, så han fick vi lägga i vagnen. och när vi kom på plats så körde jag vagnen i sovrummet där edwin sov i närmare en timme...

städa.

imorgon ska ja nog försöka städa medan edwin är på dagis. det lukta verkligen inte gott i vår lägenhet. se kanske om tvättis är ledig 10-13. men eftersom jag återigen är ute i sista minuten så tror jag inte det..

nää. nu ska jag gå och lägga mig brevid min pruttkudde...

Dagis - dag 5.

fösta gången jag fick väcka edwin för en dagis-dag. men behövde bara säga edwin så vaknade han och börja prata.. mammas goo-pojke.

när vi kom till dagis kom kusin på en gång. vi gick bort till edwins avdelningen. och där fick vi veta att edwins inskolningsfröken var i sin tur sjuk. hon frågade hur långt vi hade kommit. så jag gav henne vad som skulle ske idag. och även nappen fick hon som jag så fint kokade på spisen igår.

hon sa att hon ringer om det är nått. otröstlig osv. och så sa hon till kusin: "du är oxå här som kan ta hand om edwin". vilket kusin tyckte lät roligt. de gick och hämtade en madrass som kusin fick dra runt på med edwin sittandes på. och massa barn efter, så klart..

då passade jag på att gå hem. edwin kollade efter mig en gång. men kan lika gärna vara att han kollade på alla barn som var efter han. hörde ett barn grina, så hoppas det inte var edwin. men lät inte riktigt som han ändå. ska gå tillbaka till klockan ett..

när vi kom till dagiset, I följde med, så sov edwin än. så vi fick sätta oss ner vis ett bord med fröknarna. och de två barnen som inte sov. dessa barn ritade.. läste på tavlan att edwin hade somnat fem över tolv och ätit jätte bra. fick lite mer besked väl inne på avdelningen.

allt hade gått jätte bra. en väl uppfostrad son, som en i personalen sa ;) han hade ätit TRE portioner mat. den andra portionen lite större. och de två första hade han suttit och gnällt att det gick för sakta. och en tredje tog han det lite mer sakta. min lilla prins ;) och att sova hade gått bra. han hade satt sig upp några gånger, pekat i taket och pratat. som edwin helt enkelt gör :P så det tog väl 15-20 min tills han sov, antar jag.

det var något barn som vakna. som de hämta. eller snarare öppnade dörren. hon är en sån pass stor tjej. och måste nämna att edwin var den enda pojken på hans avdelning idag. och det är vekligen mest tjejer. så de blir glada när det kommer in lite pojkar. så kul att han är uppskattad ;)

sen tog det en stund till innan något barn vakna. vi hörde ljud. så personalen gick in. sen gick hon in i rummet i rummet. hörde ett ljud som lät som edwin. så klev upp och ställe mig i dörröpnningen. så när han såg mig blev han glad och gnällig. fick komma i mitt knä. där han satt.

och tydligen så vaknade alla barn.. så personalen i fråga kom ut med ett barn i taget. ochså luktade det bajs i rummet edin låg. så hon skull byta på brnet. kom och ropa på fröken i vårtrum, ch on var den enda som var kvar. så hon fråga om vi kunde se till barnen en liten stund. ja svarade att det kunde vi, de var så snälla och lugna. alla var nyvakna så de satt bara i soffan, eller snarare hängde i soffan i deras nyvakna miner.

fröken som gick in kom ut lika snabbt. ringde en mamma. barnet som hade bajsat hade bajsat ner allt, så det var magsjuka.. så det virrar verkligen omkring magsjuka på dagis, eller överallt just nu. inte bara detta dagis utan alla dagis som jag vet om, och många ligger sjuk i det eller precis legat sjuk i det.. ganska otroligt ändå att en sån sjukdom kan sprids i den omfattingen det gör. men det beror väl på att det är luftburet..

och om edwin har otur kan hn bli liggandes i magsjuka igen. det beror på om viruset har muterat eller inte. så det hoppas vi inte på att det gjort. men man vet aldrig. hade lust ett tag att han inte ska gå på dagis imorgon. men samtidigt kan man inte tänka så. och eftersom han är ny så behövs dessa rutiner i början. så dagis imorgon, torsdag, få vara hemma fredag och måndag. precis som en 15-timmare.. sen får jag se, men blir nog tisdag gången efter imorgon. och om det då fortfarande står "det går magsjuka" får jag fråga om det var längesen nån insjukna. och då ta ställning hur jag ska göra.. kan ju säga att edwin har nog tappat "nått" kilo nu när han var sjuk och då hade han ändå en mild varriant...

men tar en dag i taget. imorgon klockan nio ska vi vara där (8:45-13:45) men vi sa nio jag och personalen. sen kanske jag hämtar hem honom till halv två, det återstår att se ;)

magont.

vattnet kom tillbaka igår. tur var väl det...

jag trodde detta magont hade gått över men tjii fick jag.. fast det känns inte exakt lika. inte lika bubblig. men mår illa.. kom efter jag hade ätit, kanske åt nån tugga för mycket men det var så gott. gjorde pastasallad. finns massa kvar i kylen :p men tacken för man åt är magont, suck...

jag och edwin tog en promenad till affären förrut. edwin bara gnällde och gnällde. sedan han kom ur sin säng imorse.. så det blev en promenad till affären. och så fick han själv gå en bit. han fick gå ända ner till mamma. men det enda är att han stanna när han ser något intressant. såsom renoveringen på 22-24, de håller alltid på med åtminstonde utehissen där eller traktor osv. och så om vi möter nån eller nån går förbi, så stannas det. och vid varje gångväg som korsa vår väg så blev han oxå tvungen att stanna. och så räkna med alla gånger han ramla.. men måste säga att det var otroligt skönt att komma ut. det tyckte nog både jag och edwin. han sken som en liten sol när vi kom ut ;) blir nog en liten promis imorgon oxå så vi får komma ut lite..

bra kombination?

igår låg jag mest hela dagen. fick feber oxå, vilket är ovanligt för mig. kunde knappt gå här hemma. vinglade omkring kändes det som. och böja sig ner var det inte ens på tal om. idag är det bättre. men magen bubbla lite lätt än. men börja bli lite "hungrig" på mat.  men vad ska man hitta på?? martin blev sjuk till dag, samma som jag igår.. íngen av oss har spytt.

och edwin han är bättre men är fortfarande väldigt lös i magen. det läckte på golvet för en stund sen. trevligt? martia sa något klokt, att eftersom han äter flytande så är det inte konstigt. men tror ändå inte att man kan räkna med att edwin är frisk. med tanke på HUR löst det var och hur det bubbla i hans mage strax innan allt kom ner i blöan... just nu sover han en stund.

och till råga på allt har vi inget vatten!!! så jag törs inte gå på toa fast det skulle behövas. jag väntar.. men har en känsla av att det kommer dröja. står x-antal fordon vid busshållsplatsen och grejar. det blinka gult och har sig. så hoppas på att denna vattenläcka snart inte är någon vattenläcka längre utan är lagat. och vi kan gå på toa igen. och ha vatten. har lite lite vatten i kranen, varmvatten..

läget.

edwin ble mycket piggare mot kvällen igår. då han både fått i sig blåbärssoppa och vatten. som inte kom upp... och då tänkte jag innan läggdax att han kunde få en halva välling, alltså på 100 ml vatten. och medan han drack det hörde man hur det spraka i blöjan. och sen kom spyan. fast denna gång grinade inte lilleman utan satt bara still som ett frågetecken och undra ad som hände...

så tvätt av han och golv. och även blöjbyte.. vaken en stund till för om det skulle komma mer men icke. så fick han sova. och han var trött min lille grabb. vaknade till inatt nån gång. var in med en tutte. så sov han. jaa, ända till halv elva.

och när han vakna så var han sur och skulle bara vara med sin mamma. han somna på min axel i soffan. och absolut inget annat dög. gnällde ynkligt gjorde han oxå.. gorde en blåbärssoppa som han fick. och så vatten. och vilken ändring det blev på pojken. han sitter och leker och pratar, går runt. jaa, som vanligt beter han sig. ganska lite mer lam men ändå.. så lite blåbärssoppa värka göra susen.

och mamman har han smittat. har sjukt ont i magen. inte spytt men ändå. törs inte äta nå frukost för det lär väl bara vända eller åka rakt igenom..

trevliga pojken.

trevlig son...

han halv sov i vagnen när jag klädde av han när vi kom hem. lade han i sin säng och han sov till för en halv timme sen, kvart över tre. då hämtade jag han och han satt i mitt knä. jag hörde hur hans mage bubbla men inge mer med det. varm är han oxå. vi satt och mös. i ungefär en halv timme.. då kom det. en spya över mamman och edwin. och så en till då det kom mer mellan mammans ben och hittade sig ner i soffan. mysigt.

vi skyndade oss till toan där vi klädde av oss och gjorde våra ben rena.. och jag hatar verkligen när andra spyr. det bara växer i min mun. så kan säga att jag vara nära själv. det är lukten som får mig spy-färdig. huvva.. nu känns det som det stinker spya om mig.. och ändå fick jag bort allt. utan det är huvudet som spöka..

soffan tog jag bort i. skrubba. och sen tog jag handsprit.. jg måste nästan köpa en sån där handsprit som är för olika ytor. som så klart inte heter handsprit, men ändå. tror de heter ytdesnåntingnånting..

Dagis - dag 2.

Skulle vara på dagis halv tio som igår. vilket gick bra. när vi kom och skulle parkera vagnen mötte vi moster/syster. jag hade tänkt på morgonen att jag skulle ta med mig vantarna om jag träffade kusin eller moster. men gjorde det inte. för jag trodde verkligen inte att jag skulle träffa moster, för kusin lämnas väl kvart i nio. men inte idag tydligen..

hon hejade på edwin medan jag plockade in vagnen i barnvagsförrådet. kusinen hade gått på gympa. vi kom samtidigt som J och hennes mamma J, hon skolas oxå in på edwins avdelning men hon är lite större typ tre år..

vi kom in på avdelningen och barnen var i fasen påklädning för att gå ut. vi klädde av oss i vanlig ordning. och gick in och lekte. fick träffa en ny vikarie och hennes smeknamn/namn kommer jag nog ihåg. så nu kan jag två frökennamn på avdelningen ;) inte lätt att komma ihåg alla, plus alla barns namn.. i alla fall hon skulle vika för vår inskolningsfröken så hon bara kunde koncentrera sig på edwin idag.

busade i vanlig ordning inne i första rummet. sen kom edwin på att det finns ju andra rum. som vi fick förflytta oss till. fröken lyfte upp edwin och så kollade de på alla barn som var ute. vinkade och knackade fönster. men edwin förstod inte riktigt. han lekte mest med vindspelet som hängde i fönstret.

när fröken blev less på att bära edwin, antar att hon blev less. för det skulle jag bli :P så fick edwin testa och åka rutchkana. men han är verkligen ingen kanpojke. så han åkte en gång och gick in i det större lekrummet igen. där han mindes att ugglan kunde låta. så han fick låna den ;)

och så var J inne i kuddrummet vilket var jätte roligt. enligt henne skulle grinden vara stängd. men inte enligt edwin. så först fick edwin inte vara därinne men tillsut fick han det. men edwin öppna grinden gick in och skrek/prata slängde sig över en kudde. och då kom J och då sprang edwin ut. hon stängde grinden. och så höll det på. oh nån gång stängde hon in edwin i rummet vilket fick koncekvenser att han gnällde/grina sträckte upp sin händer och kolla på mig.. grinden blev öppen hoch han skyndade sig till mig och upp i famnen. sen ner igen och samma sak... J's mamma blev less så hon ställde/satte sig vid grinden och passa. för den skulle hålla sig öppen...

och då började alla andra barn rulla in. blev samlig efter alla hade fått en torr blöja. edwin placerades i frökens knä och åt sockerärter som bara den. och  när den ena var slut så prata han på sitt vis och peka att han vill ha mer. vilket han fick ;) det sjöngs och små pratades. när lunchen var färdig dukad kom den personalen i och berättade vad det stod på menyn. och gjorde stödtecken. vlket var rätt intressant. det var fiskpudding med rivna morötter och skingrat smör, eller vad det heter. jippi, ropade jag. eller hur det var. det var bara att äta och tiga.

edwin fick sin plats. samma som han blev visade igår. en bra plats tycker jag. kanske inte den bästa insåg jag när vi satte oss. för han får se fönstret inte alla barn. men men. tyker den ändå är rätt så okej. åt gjorde han. fröken hede upp på hans tallrik jag delade. han åt och var nöjd. dels så fick jag hjälpa han som alltid. men lite fck han nog in själv. 

när maten va uppäten. som egentligen inte smakade så mycket fisk. men var väl ändå ingen höjdare, enligt mig.. så var det fruktdax. äpple. hon frågade om hn bruka äta småbitar eller en liten större. hon gav han en lite större. och ja sa att det har han aldrig ätit förrut utan små bitar. men då har han mulat in massa istället. och nu kunde han alldeles riktigt ;) bet av från sin bit, så duktig ;) och när biten var så gott som slut så mulade han in resten och sa på sitt vis att han vill ha mer. vilket han fick. han fick massa äpple :P åt mer än den större tjejen som satt vid samma bord, tror han åt dubbelt så mycket. även jag fick äpple det var muma..

fröken visade oss vart man tvättar händer och mun. vilket vi gjorde. sedan klädde vi på oss och gick hem.

och imorgon så ska vi testa på att vara ute. och gå hem efter lunch igen.

fick mer info idag. hon checkade av med ett blad som de har.. öppetider, 6:30- 17:15. till halv 7:30 är de på månen och efter 16:30 samma sak. om de är sjuk gäller en feberfri-dag hemma, magsjuka 48 timmar från sista gången de spydde/bajsa. ringa så fort som möjligt om man vet kvällen innan att de är sjuka, så fall på telesvararen som de checka av på morgonen efter. vilket är bra för köket oxå, så de vet hur mycket mat som ska göras. de firar alla högtider, och då antar jag de svenska. för det var bara de svensa de räknade upp. påsk/jul/julgransplundring (som de har på torsdag)/midsommar/och så prins-prinsessdag med trerätters lunch. varannan fredag har de stor samling på hela dagiset, sjunger osv. en gång i månaden hittar hela dagiset på något tillsammans. ute minst en gång per dag. jobber mycket med musik och rörelse. inget godis, mer än en glasspinne när någon fyller år. total nötförbud, om man vill köpa glass när någon fyller år så får man men absolut ing nötter, det får inte serveras. räknas även in prinsestårta osv. de innehåller nötter eller spår av nöt vilket inte får serveras. de har anmälningsrätt till sos, så får de göra en utredning. tystnadsplikt har de oxå. en gång i månaden eller om det var varanan månad så kommer det en person som prata barnens egna hemspråk vilket gäller alla invandrarbarn. jaa, och så är det säkert något jag glömt.. inte lätt att få in all information på en gång..


publicering.

nu ska ni få veckan på dagis publicerad.. fyra dagar = fyra inlägg.. eftersom han var sjuk en dag. och idag blev det bara halva eftersom han är sjuk igen.. men det står på dag 4. om ni är intresserad vill säga ;)

sen så har vi gjort mer saker i veckan än dagis. till exempel varit med E&Z&A två eftermiddagar, varit hos edwins farmor en kväll. osv..

Dagis - dag 4.

Eftersom edwin blev hemma igår, den feberfria-dagen, så skulle vi idag testa att sova. vi kom till dagis vid halv tio, kanske nån minut tidigare. och jag hade med mig blöjpaketet och lite extra kläder till lilleherren som ska ligga på dagis. och så klart sovgrejor.

fick stanna en liten stund, typ 15 min. så fick jag gå hem. edwin brydde sig inte att jag skulle gå. kollade bara. vinkade inte ens. han hade fullt upp med att kolla in alla andra barn. alla barn var inne idag eftersom det är så kallt ute, -15 grader.

jag gick till mamma där lea var. om jag skulle gå hem skulle jag bara somna. så tänkte lea kunde få uppmärksamhet, bara hon för en gångsskull. vi pysslade och busade. mamma bjöd på lunch. och när jag lastat upp sallad och ketchup på tallriken. ringer min mobil..

det var dagis. edwin hade spytt och bajsat väldigt löst. frågade om jag hann äta upp lunchen, vilket jag fick till svar att jag hann. eftersom jag hade maten framför mig..

så skyndade mig till dagis. där var edwin med hans fröken. han babbla på. hon berättade att allt hade gått bra. hon hade testat gått ur rummet och se vad han gjorde och allt hade gått bra. han hade kollat lite efter hon men inge mer med det. de hade ätit glaspinne eftersom det var ett födelsedagsbarn på avdelningen. och sjungit. på samilng som vanligt. tror det var det edwin försökte berätta, han klappade händer och gjorde imse-vimse-spindel.

och satte sig ner vid bordet. han hade bara en tröja och blöja på sig. eftersom det var vila sen. tror han hade tagit en tugga eller om han inte ens hunnit det. han hade typ hostat. fröken trodde han hade satt i halsen. och så kom det. en kaskadspya. och en till. edwin hade blivit ledsen. och fröken fick torka. han hade fått på benen som hon torka bort.

sen var de placerad i det första lekrummet som angränsar till "hallen". och vänta på mig. de andra barnen åt. när jag kom fick jag höra allt som hänt och klädde på edwin. fröken gick och åt sin lunch. och jag fortsatte att klä på edwin. och det sas nu att om edwin inte spyr något mer så gäller det måndag halv tio. annars skulle jag höra av mig. 48 timmar gäller i alla fall.

lite roligt var det att det nu står på tavlan "det går magsjuka" vilket det inte gjorde imorse..


feberfri.

idag är lilleman feberfri. än så länge vill säga. för tillfälle ska han försöka sova en stund. men det går vl sådär med den saken. själv ska jag märka lite kläder osv till dagis. för imorgon ska vi tillbaka. och då ska jag lämna lilleman. få se om jag ska dit till ett, så jag är dr när han vakna. som vi sa att jag skulle göra till idag. eller om jag ska hämta han två. vi får se vad som bestäms imorgon.

feber.

jaha. det gick länge innan edwin blev sjuk. ikväll hade han en temp på 38,7. så han fick alvedon. hängig på ögonen är han oxå. jag ringde dagis på telesvararen och lämnade meddelande. frågade även på den hur det kommer gå med resterande av inskolningen??? hoppas de ringer upp imorgon. har lite dåligt samvete för att edwin blev sjuk men vad ska jag gära??

och en läkare sa till mig att barn inte får feber bara för att och att de bara har en febertopp, kan inte försvinna och komma tillbaka. så få se imorgon om edwin blivit snorig oxå. då säger jag hej då till dagis på fredag oxå, suck.. och på dagis gäller minst en feberfri dag hemma, så därför vi inte kan gå imorgon...

och edwin som skulle lämnas själv imorgon. och sova för första gången på dagis. det jag får mest dåligt samvete för är att de tagit in en vikarie just för edwins fröken ska kunna vara bara med edwin. men som sagt, vad kan jag göra åt saken?? han har feber och de har sagt att inget dagis förrän en feberfri-dag hemma, vilket är helt riktigt.

så jag hoppas verkligen att de ringer upp imorgon. eller om man själv kanske ska ringa efter lunch när alla barn utom ett sover???

och jag tror jag själv håller på att bli koko. huvudet känns tungt och den eviga klumpen under hakan har dykt upp. vilket ofta leder till att jag kommer inom några dagar få ont i halsen...

Dagis - dag 3.

Idag kom vi samtidigt som kusin. Hon ville så gärna följa med och lämna edwin. fick förklara till henne att jag skulle vara med idag och att vi troligtvis oxå skulle vara ute. och att hon skulle stanna på bron för hennes fröken hade sagt det.

när vi kom in på avdelningen så fick vi "order" att vi skulle vara ute idag. jag gick in med skötväskan och ställde den på edwins plats. sen väntade vi lite. när det första lasset av barn skulle ut gick vi oxå ut. edwin kollade på alla barn, vilket var ganska mycket eftersom alla avdelningr var ute.

vi stod utanför vår avdelning en ba stund och filura. fick ställa edwin upp x-antal gånger för han ramlade. men men. sen kom vår fröken ut och edwin var påväg bortåt. han följde nog vagnarna som skulle ut på uppdrag. kom till grinden efter x-antal ramlingar. oh stod där och kollade. såg nog inget speciellt. vände och gick tillbaka. fröken tog ut en liten hink till edwin som vi lade snö i. han satte sig på backen och kolla, precis utanför skjulet.

kom en personal från solen, där kusin går, som presenterade sig. så att hon var från solen. sa då att hon hade lea, edwins kusin. hon sa jaa, är detta kusinen. jag frågade om hon hade tjatat. hon sa snarare den omtalade kusinen ;) lite roligt, tyckte jag ;) hon fick även visa mig in till personalrummet. jag som hade klätt på mig för vi skulle vara ute. fick vara ute max 10 min.. fröken sa att hon skulle komma in med lunch till mig.

och därinne i personalrummet satt jag. och "om du har tur fnns det dagens tidning" jaha.. en kaffemaskin, inget jag vill ha. var två till inne i rummet, två stycken pappor. den ena pappan och jag fick en checkning att det gick bra med våra barn. alltså det var inte samtidigt utan först kom det till han och sedan till mig. vi går inte ens på samma avdelning. men den andra pappan fickinte veta nånting. även att vi blev upphämtad innan, han satt där ovetande..

och min lunch kom in. potatis, majs och pepparotsköt. typ en gryta. och muma var det. men tror de är vädigt vana att ge barn mat. fick en potatis och lite gryta till det. men men, bätter än inget anser jag :P

tjugo i tolv kom edwin och fröken och hämtade mamman. allt hade gått bra. ätit mycket. och äpple efteråt. han var nog trött, tyckte hon. för han hade ätit upp innan alla andra och hade då fått majs att pilla med. men hade efter en stund räckt upp händerna mot fröken och ville upp. så han hade blivit tvättad och sedan gått och hämta mig. och så frågade hon om det var min svarta väska. vilket det var. för hon hade tagit en blöja därifrån..

imorgon så ska mamman få gå hem medan edwin ska vara kvar. ska komma tillbaka till ett så jag är där när an vakna. men konstigt det kommer vara att gå därifrån utan edwin. och även att vara hemma utan edwin. kommer kännas tomt. sedan ska vi gå hem efter han vaknat.. det rings om han skulle bli missnöjd, för jag har så nära. kan komma fort..


Dagis - dag 1.

idag började lillman på dagis. inskolning var det idag, och hela denna vecka.

dagen började lugnt och ökade till stressigt. och sedan lugnt igen.. kom inte iväg förrän tjugo över nio. skulle vara på dagis halv tio. varför ska det vara så svårt att få på en overall när man har lite bråttom? det är alltid då det tar längst tid att klä på lilleman, varför vet jag inte..

kom iväg. och chansade på vägen som går framför . att den var skottad. om den var det så går det lite fortare. annars tar det i alla fall 3 min till. och därför chansade jag på denna väg. skottat var det. men det var snömodd. vilket innebär att däcken på vagnen sjönk ner i snön som var kvar. och ojämt skottat var det oxå. men men. bara att da och se allmänt glad ut. väl ute på gångvägen fick jag ta själva vägen sista biten. eftersom det var så smalt skotat, och massa snöklumpar osv..

kom till dagiset halv tio. massa barn var ute. en personal frågade om det var edwin. när jag sa vi skulle på inskolning. hon visade barnvagnsförrådet. och möblerade om så vi fick plats. tog min edwin och gick mot dörren längst bort som hon sa. när jag närmade mig. kom en personal från avdelningen brevid och presenterade sig och fråga om det var edwin. och sa en en gång att vi skulle dörren längst bort.

när jag väl kom till dörren såg jag massa barnhuvuden. de var påväg ut. och när de är påväg ut är vi påväg in.. edwin fick en krok. ganska långt in. är nöjd med placeringen, i alla fall. och tydligen är det ett barn på avdelningen, en tjej, som bor på 28:an. de sa till lilltjejen att det var en ny pojke som skulle börja, och även att det var en granne till henne. och lite roligt är att edwins inskolningspersonal, eller vad det heter, bor i vår trappuppgång på tredje våningen.

hon frågade om vi bodde längst ner. vilket vi gör. sen sa hon att hon tyckte vår fondvägg i vardagsrummet var fin. jag frågade om det syndes så väl. då började hon sa att man ser när man kör framför porten osv. men jag sa att även jag kollar in till grannar. ett vanligt fenomen bland oss svenskar. och sånt får man räkna med när man bor längst ner. även att vår fondvägg har fått henne på renoveringstankar ;)

men i alla fall. vi lekte först i ett rum. innan edwin beslöt att gå vidare till nästa :P matsal. sen lekrum igen.. och till det lekrummet satt det fast tre andra rum. jaa, fyra då om man räknar med "matsalen". ett av dem rumen fanns det en kana i, och musik, speglar. och där inne sov de flesta barnen. och det andra rumet som satt fast var ett kuddrum. det kommer edwin gilla :P och han var även därinne så det fick helt klart godkänt. och det sista rummet som satt fast är blöjrummet. därinne byts det blöjor. och ett paket fyller dessa lådor. jag frågade :P en rad i lådan och så är det en till låda där man kan lägga resten, och även i den andra lådan bruka de kunna lägga tjocktröja osv som de haft när de är ute..

efter en stund kom en som skolas in på stjärnorna. han känner vi från förrut. och de lekte en stund innan de gick vidare. efter en stunds lek så kom ett barn in. han ville inte vara ute något mer. edwin och den pojken lekte lite. som barn i deras åldrar gör. alltså brevid varandra. men edwin var mer och skulle kolla runt på allt nytt. mycket spännande.

när det  var typ 20 min kvar kom alla andra barn in. det var typ 6 tjejer och 3 killar (med edwin inräknat) så det är ganska många tjejor. och de flesta av dem är typ tre år så de går nog inte så länge till på denna avdelning. men det kommer väl bli lite annorlunda imorgon när alla 15-timmars kommer.

och även så sa hon att jag får bestämma mina 15 timmar själv. vilka dagar och så. om jag ska ha han på 15 timmar. och det roliga i det hela är att så sa de inte till min syster när edwins kusin började.. och massa annan info fick jag. och ett papper jag ska fylla i och ta med mig..

så imorgon hoppas vi på att edwin fått sina lappar överallt. då ska vi även äta lunch. både jag och han. och en bra sak är att de har kockerska. och gör all mat från grunden, så gott som. och även är maten ekologisk, fast det bryr jag mig inte så mycket om. och grönskaer får barnen på samlingen. typ morotstavar/paprikastavar. de har upptäckt att barnen äter grönsaker då. och inte om de kommer på tallriken sen. och även så får barnen frukt efter lunchen. och mellisarna består oftast av mjölk och macka, i alla fall tre dagar av fem..


buse.

om man kollar på huset som står mittemot oss så ser det ut att vara iskallt ute. stortsett hela huset är full i "frost" på teglet. men sprang och kolla temrmometern och den visa plusgrader. dock bara +1. men ändå. första gången denna vinter som visar plus. men lite roligt att huset brevid ser det ut att vara minst -25...

och min buse till son har lärt sig att klättra i sin poängfotölj. så nu väntar jag bara på att han ska lära sig klättra överallt.. vi kollade på let´s dance i fredags. det var då han klättrade första gången. såg i ögonvrån hur han stod och hoppa i sin poäng'is. tänkte hur kom han dit.. men det fick jag snart veta. men klättra ner kan han inte rikitgt. anväder sin egna teknik med att kliva ner från armstöden, typ. svårt att förklara..

och min teori att han skulle somnna tidigare igår och vakna tidigare idag funkade inte så jätte bra. eller den funkade halvt. han sov ingen middag igår. men det var väl mest på slutet han var trött. kusin härjade med han så han kände nog ite riktigt av att han var trött. vi trodde han skulle somna i vagnen påvägen hem. men det gjorde han inte.. men det var bara att klä av han när vi kom hem, borsta tänder osv. kvart i åtta så sov han.. han kollade inte ens när jag "städade" hans rum. men han sov en timme typ. vakna och skrek. fick välling men somna inte om.. tror han hade ont i magen. hade bland annat fått chokladpudding hos mamma. så det slutade med att jag tog upp han. och så fick han se klart fångarna på fortet med mig på tv´n. och han somnade igen, bara lite protest. som fort gick över.. men min lille herre vaknade tio imorse. inte tidigare som jag hade "tänkt".

längesen.

längesen jag uppdatera. men inte haft orken. på grund av lite saker. men det kommer. jag lovar.. håller även på att skriva om vår jul, magnetröntgen, eeg osv.. så det är väl där den mesta av "blogg-tiden" går just nu..

RSS 2.0